Kick-off Oostende Campagne Dekoloniseer

Regionale Kick-off te Oostende

zaterdagvoormiddag 16 december 2017

Met gastspreker Mathieu Charles (Belgian Renaissance)

Een recent raport van de Koning Boudewijn Stichting haalde alle media met ontstellende cijfers over discriminatie bij aanwerving van hooggeschoolde Afro-Belgen. Tegelijk vinden 7 op 10 van de bevraagde Congolezen, Rwandezen en Burundezen in België dat het koloniale verleden te weinig aanwezig is in het maatschappelijk debat of te veel onder de mat wordt geschoven én 91% vindt dat de koloniale geschiedenis op school moet worden onderwezen.

Volgens Hand in Hand is er een oorzakelijk verband tussen het kolonialisme en het huidige structureel racisme en heeft dit een negatief effect op alle mensen met een migratie-achtergrond. Dekoloniseren is dit aanpakken, niet alleen omwille van het verleden maar vooral omwille van het heden en de toekomst.

Wil je hier meer over weten én wil je hier concreet iets aan doen in West-Vlaanderen? Kom dan naar onze vijfde Regionale Kick-Off van onze nieuwe campagne tegen racisme, “Dekoloniseer de lokale samenleving”, deze keer in Oostende maar bedoeld voor de hele provincie West-Vlaanderen.

 Ze vindt plaats op zaterdagvoormiddag 16 december van 10u tot 13u, in Cultuurcentrum De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18a, 8400 Oostende

Deuren open vanaf 9u30. Napraten met een broodje (tot 14u).

Onze gastspreker, Mathieu Charles medeoprichter Belgian Renaissance (collectief ter verbetering van de positie van de Afrikaanse/zwarte diaspora), geeft vanuit zijn eigen ervaringen een inleiding over het thema "dekoloniseren".

Ludo Segers, voorzitter Hand in Hand, vult aan met een toelichting over de campagnedoelstellingen.

Daarna bekijken we in werkgroepen wat we concreet kunnen doen in Oostende/provincie West-Vlaanderen om blinde vlekken in bibliotheken, scholen, tradities en publieke ruimten aan te pakken. In de werkgroep "publieke ruimte" bereiden we een actie voor op 17 januari 2018.

 

Programma

9u30 Deuren open

10u Welkom en algemene toelichting

10u20 Mathieu Charles over de noodzaak om te dekoloniseren

10u50 Toelichting Ludo Segers bij de concrete campagnemethodiek en deelterreinen

11u15 Pauze

11u30 Werkgroepen over acties op de vier terreinen (bibliotheken, scholen, stad of publieke ruimte, tradities). Tijdens de werkgroep "stad" bereiden we een actie voor op 17 januari 2018 ten voordele van een Lumumbastraat of standbeeld in Oostende.

13u Einde en broodje

Iedereen die interesse heeft, is welkom.

Inschrijven (gratis maar verplicht) via https://www.dekoloniseer.be/nl/inschrijven-kick-16-december-oostende

Alle info en volledig programma: https://www.dekoloniseer.be/

Deel ook het FB-evenement op https://www.facebook.com/events/167214010690530/

Organisatie: Hand in Hand tegen racisme vzw, Grote Steenweg 91, 2600 Berchem, 03/281 15 05, info@anti-racisme.be, www.dekoloniseer.be.

Actua

Baanbre(e)k(st)ers voor dekolonisering
#DekoloniseerMijnbib
#dekoloniseerMijnStad
#dekoloniseerMijnSchool
#dekoloniseerMijnTraditie