GESPREK MET AMINATA NDOW EN MOHAMED BARRIE VAN BLACK HISTORY MONTH

In  de reeks Baanbre.e.k.st.ers voor dekolonisering en tegen racisme

Uniek aan de aanpak van Black History Month is dat de ontmoeting tussen een maatschappelijk werker en een historicus betekent dat we altijd proberen de theorie en de daadwerkelijke verbinding met de mensen samen te brengen. Deze aanpak heeft ons geholpen om BHM zo te conceptualiseren dat het een geschiedenis van mensen is. We hopen de link tussen deze twee te laten zien door enkele 'Baanbrekers' te belichten die ons hebben geïnspireerd en blijven inspireren in het werk dat we proberen te doen. 

Black History Month (BHM) Belgium is een jaarlijkse viering (tijdens de maand maart) van de veerkracht van de zwarte gemeenschap in het heden en het verleden. Het is een poging om de manier waarop we het verleden en het heden vertegenwoordigen te transformeren door middel van gesprekken, uitwisselingsmomenten, lezingen, film, debat, performances en tentoonstellingen. Door de geschiedenis van mensen van onderaf (het verleden verteld vanuit het perspectief van alledaagse mensen in plaats van leiders) streven we ernaar om de geschiedenis eerlijker/waarachtiger en inclusiever te maken, dus meer over ons allemaal, ongeacht onze socio-economische, etnische of culturele achtergronden. De ultieme motivatie is om het belang van het behoud en de bevordering van culturele diversiteit en het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving aan te tonen.
Meer? https://blackhistorymonth.be/

Aminata Ndow (°1995) is een historica met Belgische en Gambiaanse roots en een passie voor onderzoek. Haar onderzoeksinteresses omvatten in grote lijnen de historische cultuur en herinneringspraktijken; de postkoloniale kritiek en de culturele, sociale en politieke wereld van de Afrikaanse volkeren op het continent en in de diaspora. Ze is één van de drie stichtende leden van de eerste zwarte studentenvereniging in Vlaanderen, AYO (Afrikaanse Jeugdorganisatie) en coördineert Black History Month Belgium. 

 

Mohamed Barrie (°1991) is maatschappelijk werker en coördineert de meisjes- en vrouwenafdeling van de voetbalclub City Pirates. De laatste jaren levert hij vooral in Antwerpen een bijdrage via zijn werk als schrijver (journalist - columnist) , jongerenwerker, dj-selecteur en organisator van evenementen, zowel in de cultuur- als in de jeugdwerkscène.  Hij is één van de drie stichtende leden van de eerste zwarte studentenvereniging in Vlaanderen, AYO (Afrikaanse jeugdorganisatie) en coördineert Black History Month Belgium. 

 

Inschrijven is gratis maar verplicht (zie hieronder)

Datum:
donderdag, 26 november, 2020 - 20:00
Locatie:
online