Dekoloniseren, waarom ?

  • Historisch Café met auteur en politicoloog Nadia Nsayi.
  • Over koloniseren en dekoloniseren.
  • Toegang gratis.
  • Om 20 uur in het Wereldcafé.
  • Vrijdag 15 november 2019.

 

 

Wie is Nadia Nsayi ? Waarom Nadia Nsayi ?
  • Nadia Nsayi is politicologe (KU Leuven) en sinds oktober 2019 curator bij het MAS (Museum Aan de Stroom) in Antwerpen. Ze werkt er mee aan een tentoonstelling over Antwerpen en Congo.
  • Ze was negen jaar beleidsmedewerker Congo bij de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen en de ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen.
  • Tijdens haar lezing vertelt ze over de Belgische kolonisatie in Congo, ze gaat dieper in op de koloniale erfenissen in België en ze legt uit waarom het belangrijk is om aandacht te hebben voor dekolonisatie, zelfs zestig jaar na de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 2020.

 

 

Voorsmaakje

Het historisch café in Halle op 15 november is een niet te missen voorsmaakje op het boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ van Nadia Nsayi dat in december 2019 verschijnt bij EPO.

“Antwerpen, vlak na de Groote Oorlog. Arthur Clerebaut stapt op de boot richting toenmalig Belgisch Congo. Hij wordt opzichter van openbare werken en … ontmoet er een Congolese. Het is het begin van een familiegeschiedenis die samenvalt met honderd jaar kolonisatie en dekolonisatie. Want de koloniaal en zijn zwarte vrouw krijgen een zoon, een métis die opgroeit in een internaat. En later volgt er nog een kleindochter. Na het overlijden van haar vader belandt ze in 1989 in het Vlaams-Brabantse Landen. Pas aan de universiteit begint ze zich in haar geboorteland te verdiepen. Haar naam? Nadia Nsayi. Met ‘Dochter van de dekolonisatie’ schreef ze een meeslepend verhaal dat het relaas van haar familie verweeft met de relaties tussen België en Congo. Nadia Nsayi vertelt over het fundamenteel onrechtvaardig systeem dat men kolonisatie noemt, de hedendaagse erfenis in de vorm van de Congolese aanwezigheid in België en het belang van Belgische excuses, gekoppeld aan een oprecht dekolonisatieproces.”

Wereldcafé Halle

15 november 20u

Gratis

Datum:
vrijdag, 15 november, 2019 - 20:00
Locatie:
Wereldcafé Halle