E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 
 

september  2017

ezine 25 september 2017

 
 

EDITO

 

In augustus was één van de eisen van onze campagne “Dekoloniseer de (lokale) samenleving” een hot topic in de media, namelijk de dekolonisering van het straatbeeld door het duiden of verwijderen van de oude koloniale propaganda in de vorm van standbeelden en straatnamen. Voor Hand in Hand is de band tussen het kolonialisme en het huidige structurele racisme de kern van de zaak en we lichtten dit toe in een vrije tribune, die verscheen op Mo.be.

We laten het ook niet bij woorden alleen, we bereiden volop acties voor in een aantal steden. Later hierover meer. Wie lokaal wil meewerken, contacteert ons secretariaat.

 

In onze Ronde van Vlaanderen doen we dit keer Limburg aan. Op 21 oktober hebben we het genoegen Durotimi Olawaiye te verwelkomen als gastspreker op onze 4de regionale Kick-off in Hasselt.  Snel inschrijven is de boodschap (zie verder).

 

Onze campagne past in een breder verhaal over kolonialisme en neokolonialisme, en over de gevolgen van de nog steeds voortdurende ongelijkheid tussen Noord en Zuid. Daarom steunen we volop de nieuwe campagne van 11 11 11, Allemaal mensen, onderweg naar beter (zie verder). Omgekeerd roept 11 11 11 mee op voor onze dekoloniserende initiatieven, waarvoor dank.

 

De gemeenteraadsverkiezingen komen er binnen een jaar weeral aan. Tijd om de steden en gemeenten inspiratie te bezorgen voor een antiracistisch beleid. Samen met Orbit vzw en andere partners organiseren we daarom een Netwerkdag - Aan de slag rond racisme in je gemeente op 15 november in Mechelen (zie verder).

 

Daarnaast ondersteunen we nog een reeks lokale en landelijke initiatieven, teveel om op te noemen. Volg hiervoor onze facebookpagina.

 

Hand in Hand tegen racisme vzw.


 

Campagne "Dekoloniseer de lokale samenleving" Hand in Hand tegen racisme vzw

REGIONALE KICK-OFF TE HASSELT OP ZATERDAGVOORMIDDAG 21 OKTOBER 2017 MET GASTSPREKER DUROTIMI OLAWAIYE (CMCLD)

 

Graag nodigt Hand in Hand u uit voor de vierde Regionale Kick-Off van onze nieuwe campagne tegen racisme, “Dekoloniseer de lokale samenleving”, deze keer in Hasselt maar bedoeld voor de hele provincie Limburg.

Na een succesvolle start in Gent, Mechelen en Leuven, zal deze Limburgse Kick-Off plaatsvinden op zaterdagvoormiddag 21 oktober van 10u tot 13u, in de zalen van ACOD-Limburg, Koningin Astridlaan 45, 3500 Hasselt  (dicht bij het station). Deuren open vanaf 9u30.

 

Onze gastspreker, Durotimi Olawaiye (medewerker Le Collectif « Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations », afgekort CMCLD) geeft zijn visie op wat "dekolonisering van de geest" concreet betekent. Ludo Segers, voorzitter Hand in Hand, vult aan met een toelichting over de campagnedoelstellingen om het structurele racisme zichtbaar te maken op een aantal actieterreinen in onze steden en gemeenten.

Daarna bekijken we samen wat we concreet kunnen doen in de provincie Limburg om blinde vlekken in bibliotheken, scholen, tradities en publieke ruimten aan te pakken. Iedereen die interesse heeft, is welkom.

Voor deze Kick-off werken we samen met 11 11 11-Limburg in het kader van de campagne Allemaal mensen, onderweg naar beter.

 

Inschrijven (gratis maar verplicht) via info@anti-racisme.be of via het inschrijvingsformulier op www.dekoloniseer.be: https://www.dekoloniseer.be/nl/inschrijven-kick-21-oktober-hasselt

 

Alle info en volledig programma: https://www.dekoloniseer.be/


 

VLAAMSE VREDESWEEK 21/9 - 2/10/2017

 

Tijdens de 28ste Vlaamse Vredesweek gaan 35 organisaties op initiatief van Pax Christi Vlaanderen in liefdevol verzet tegen de toenemende polarisering en vijanddenken in onze samenleving. We kiezen 'Radicaal Samen' voor liefde om te komen tot verbinding en rechtvaardigheid.

Hand in Hand steunt dit initiatief.

Alle activiteiten vind je terug op : https://www.vredesweek.be


 

ALLEMAAL MENSEN, ONDERWEG NAAR BETER - CAMPAGNE 11 11 11

 


11.11.11 lanceerde vorige week de campagne #AllemaalMensen. In deze campagne pleit 11.11.11 voor een rechtvaardig migratiebeleid. Een beleid dat veilige toegangswegen voorziet, rechten van migranten respecteert en met correcte feiten en cijfers communiceert over migratie en vluchtelingen. Hand in Hand zet zijn schouders onder deze campagne. Doe je mee met ons? Toon dat je solidair bent en laat zien dat wij, net als miljoenen migranten en vluchtelingen, allemaal mensen zijn onderweg naar beter. Draag de pin of organiseer een actie.

Meer info: www.11.be/allemaalmensen


 

DIVERCITY TURNHOUT 1 OKTOBER

 

Grote Markt, 13u tot 19u

Een organisatie van Fris Gemixt

 

 

Intercultureel stadsfestival.

Meer info, zie: https://www.facebook.com/Fris-Gemixt-1622137164710579/


 

HET MATTHEUSEFFECT: ONDERWIJS ALS GANGMAKER VOOR MAATSCHAPPELIJKE ONGELIJKHEID (GESPREKSAVOND)

Gratis (wel verplicht reserveren)

 

Voor leerlingen met een etnisch culturele achtergrond heeft ons onderwijssysteem ronduit dramatische gevolgen. Volgens het laatste (en ook voorlaatste) PISA-onderzoek heeft Vlaanderen de grootste etnische kloof in het onderwijs ter wereld. De maatschappelijke kost hiervan is enorm, zeker in een stad als Antwerpen.  Wat zijn de oorzaken van deze systeemfout? En vooral: hoe kunnen we zaken verbeteren?

 

Panel en presentaties met prof. Orhan Agirdag (onderwijswetenschapper KUL), Herman Van Goethem (rector Universiteit Antwerpen), Sandrine Ekofo (voorzitter Kilalo), Rihab Hajjaji (PEP!) en Yasmina Akhandaf (leerkracht). Gastheer: Tom De Cock. In samenwerking met Kif Kif, Minderhedenforum, PEP! vzw, FMV, Kilalo, Universiteit Antwerpen, MSC en PAJ.

 

Meer info en inschrijven: http://www.deroma.be/#!eventid=1640

De Roma (Borgerhout), wo 4 oktober 2017 • 20u00


 

DEBAT: HET KOLONIALE VERLEDEN VAN BELGIË

5/10, 19u -21u, Universiteit Antwerpen

Org. Mahara vzw

Studentenvereniging Mahara organiseert op 5 oktober een actualiteitsdebat aan de Universiteit Antwerpen, met onder meer een inhoudelijke discussie over de wijze waarop we als samenleving met die zwarte bladzijden uit onze Belgische geschiedenis moeten omgaan.

In het panel:

·  Herman Van Goethem (Rector en Historicus aan de UAntwerpen)

·  Sandrine Ekofo (Juriste en oprichter van de jongerenorganisatie Kilalo)

·  Leo Neels (Emeritus-hoogleraar Media- en Communicatierecht aan de UAntwerpen)

·  Els Keytsman (Directrice van het Interfederaal Gelijkenkansencentrum Unia)

·  Nadia Nsayi (Beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen)

 

Meer info en inschrijven via http://mahara.be/evenement/debat-het-koloniale-verleden-van-belgie/


 

NETWERKDAG | AAN DE SLAG ROND RACISME IN JE GEMEENTE

 

Donderdag 16 november 2017, van 9u30 tot 15u30

Mechelen, De Lindepoort

 

Gemeenten staan het dichtst bij de burger. Racisme is nergens meer tastbaar dan op lokaal niveau. Vanuit deze vaststelling richtten enkele Europese steden in 2004 de European Coalition of Cities Against Racism (ECCAR) op.

 

Naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen (oktober 2018) laten we ons tijdens deze netwerkdag inspireren door interessante praktijken uit binnen- en buitenland: hoe vergroot je het draagvlak in je gemeente om van racisme keren een prioriteit te maken? Welke mogelijkheden heeft je gemeente om een effectief racisme-keren-beleid te voeren? En wat kun je zelf doen als lokale organisatie om racisme terug te dringen?

 

De studiedag is afgestemd op lokale politieke mandatarissen en gemeentelijke administraties. Ook lokale organisaties en burgers die iets in beweging willen zetten in hun gemeente zijn welkom om hun ervaringen en suggesties met de aanwezigen te komen delen.

 

Deze netwerkdag wordt georganiseerd door ORBIT vzw, Hand in Hand tegen racisme vzw, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw en Kif Kif, in samenwerking met het Minderhedenforum.

 

Inschrijven en meer informatie: www.orbitvzw.be

http://www.orbitvzw.be/netwerkdag-aan-de-slag-rond-racisme-in-je-gemeente/

 

 

 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo