E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 
 

augustus 2017

Koloniale standbeelden verwijderen of duiden? Nieuwsbrief Hand in Hand

 
 

De voorbije dagen was het debat over foute koloniale standbeelden doorgedrongen tot de klassieke media. Aanleiding was de racistische en extreemrechtse terreuraanslag in Charlottesville waarbij Heather Heyer het leven verloor. Het debat in de VS ging al een tijdje over de standbeelden ter ere van de Geconfedereerde generaals uit de Amerikaanse burgeroorlog. Alt-right gebruikte de vlag van het oude Zuiden immers als symbool voor haar strijd voor een "wit Amerika".

 

Het debat in Vlaanderen beperkte zich grotendeels tot de discussie of de historische waarheid nu het best gediend werd door standbeelden te verwijderen of te duiden en de aandacht verschoof naar de collaborateurs uit de tweede wereldoorlog. Hand in Hand ziet een en ander toch ruimer in het kader van haar campagne "dekoloniseer". Lees hieronder onze vrije tribune (verschenen op MO*).

 

We zitten ondertussen niet stil en bereiden acties voor. Wie lokaal of landelijk wil meewerken, neemt best contact met ons op. In Gent, Mechelen en Leuven plannen we opvolgvergaderingen van de Kick-off's in het voorjaar. In Hasselt gaat er een Kick-off door op 21 oktober 2017, in samenwerking met 11 11 11.

 

Naast de campagne Dekoloniseer werken we mee aan acties van het platform Praktijktesten Nu.  Momenteel loopt er een wedstrijd om een figuurtje te tekenen dat symbool kan staan voor de campagne. Hieronder vind je alle uitleg.

 

We nemen deel aan de Vredesweek van Pax Christi en aan de nieuwe migratiecampagne van 11 11 11 (zie verder).

Daarnaast vragen we uw aandacht voor enkele interessante activiteiten, zoals de voorstelling van de documentaire over James Baldwin in de Roma.  Volg ook onze facebookpagina voor allerlei nieuwtjes over racisme.

 

Ondertussen werden we geconfronteerd met nieuwe terreuraanslagen in Spanje.  Hand in Hand betreurt de slachtoffers. Deze tragische gebeurtenissen sterken ons in onze motivatie om te bouwen aan een samenleving die open staat voor dialoog tussen gelijkwaardige partners, met respect voor elkaar en zonder racisme.


 

1. Koloniale standbeelden verwijderen of duiden noodzakelijk maar onvoldoende. Dekoloniseren gaat over het racisme in de 21ste eeuw

Het debat over de "foute" en inzonderheid de koloniale standbeelden lijkt zich vooral te beperken tot een debat over hoe we de waarheid over het verleden het best recht doen, door de standbeelden te verwijderen of door ze te behouden en te duiden (of voor anderen die geen kritiek dulden, door ze gewoon te laten staan). Voor Hand in Hand tegen racisme vzw is de juiste omgang met deze standbeelden en straatnamen belangrijk maar niet de kern van de zaak. Ze zijn een zichtbare uiting van een veel breder koloniaal gedachtengoed en machtsverhoudingen die tot vandaag de dag nog steeds leiden tot structureel racisme.

 

Mensen met een migratieachtergrond zijn terecht verontwaardigd over de heldenverering van Leopold II en andere kolonialen met bloed aan hun handen of over het neerbuigende paternalisme dat van al deze beelden afstraalt. Ze zijn het echter nog meer over het feit dat de goegemeente in de 21ste eeuw dit nog steeds met de mantel der liefde bedekt of compleet onverschillig is.  En vooral dat laatste brengt ons aan de kern van de zaak. Het koloniale gedachtengoed lijkt iets van het verleden maar het racisme is er nog steeds, elke dag opnieuw. En in dit geval, wie bepaalt welke standbeelden er mogen staan en vereerd mogen worden? Wie bepaalt wat kwetsend is en wat niet? Wie heeft de macht om te beslissen?

 

Lees meer 


 

 

2. Kick-off Hasselt 21 oktober 2017

In onze reeks regionale Kick-off's van de campagne "Dekoloniseer de lokale samenleving" is deze keer de provincie Limburg aan de beurt. We komen bijeen in Hasselt op zaterdagvoormiddag 21 oktober (juiste zaal nog onder voorbehoud). De Kick-off is deze keer in samenwerking met 11 11 11, wegens de samenwerking met de nieuwe najaarscampagne over migratie. Na een inhoudelijk luik, overleggen we in werkgroepen over acties in Limburg.

Inschrijven kan al door een mailtje naar info@anti-racisme.be.

 

Ter opvolging van de vorige Kick-off's plannen we in het najaar vergaderingen en acties in Gent , Mechelen en Leuven. Wie interesse heeft, ook in andere steden, mailt naar info@anti-racisme.be.


 

 

3. Wedstrijd Praktijktesten Nu

Praktijktesten Nu zit niet stil en lanceerde onze Wist-je-dat wedstrijd! Wij krijgen veel vragen over het hoe en wat van praktijktesten. Daarom zoeken we een Wist-je-dat-figuur die op alles een antwoord kan geven. Kan jij ons helpen? Doe mee! Of verspreid het verder! #PraktijktestenNu #Wistjedat

Deadline 15 september!


 

 

4. Kick-Off 11.11.11-campagne Migratie

Op zaterdag 16 september lanceert 11.11.11 in De Roma in Antwerpen de najaarscampagne over migratie en vluchtelingen. Hand in Hand doet mee aan de campagne.

Internationale sprekers Fatou Diome (Senegal), Leo Lucassen (Nederland) en Rokia Traoré (Mali) komen naar de kick-off en geven hun klare kijk op migratie. Rokia Traoré sluit de avond af met een exclusief concert, het enige in België dit jaar. Dit wil je niet missen.

Alle info en inschrijven op http://allemaalmensen.11.be/kick-off


 

 

5. Vredesweek Pax Christi 21/9 - 2/10

Tijdens 28ste Vlaamse Vredesweek gaan 35 organisaties op initiatief van Pax Christi Vlaanderen in liefdevol verzet tegen de toenemende polarisering en het vijanddenken in onze samenleving. Ze kiezen 'Radicaal Samen' voor liefde om te komen tot verbinding en rechtvaardigheid.

Hand in Hand is partner van deze campagne.

Alle info: https://www.vredesweek.be


 

 

6. RACHIDA LAMRABET: ZWIJG, ALLOCHTOON!

De Roma, vrijdag 8 september 2017 • 20u00

 

Maart 2017. In een interview met Knack zegt Rachida Lamrabet dat ze “niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod”. Lamrabet is schrijfster en heeft op vraag van de KVS en het Goethe Instituut van Washington net een filmscenario over het thema bij elkaar getikt. Maar Lamrabet is ook juriste bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Twee weken later krijgt ze haar C4.

Vertrekkend vanuit de boerka-affaire zoekt Rachida Lamrabet een antwoord op een aantal ongemakkelijke vragen. Geldt de vrijheid van meningsuiting voor iedereen of veranderen de regels als mensen van een andere origine zich in het publieke of artistieke debat mengen? Kan ‘allochtone’ kunst of literatuur eigenlijk wel kunst of literatuur zijn? Een essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om de vrijheid, en onze bange samenleving.

Met Rachida Lamrabet, Joël De Ceulaer (De Morgen), Michaël De Cock (KVS), Nadia Fadil (antropologe K.U.L.), Christophe Busch (Dossinkazerne) en Anissa Boujdaini (activiste en slam poet). In samenwerking met uitgeverij EPO en Kif Kif.

Meer info en inschrijven: http://www.deroma.be/#!eventid=1633


 

 

7. I am not your negro (docu).

Met nagesprek

De Roma, dinsdag19 september 2017 • 20u00

 

In deze Belgische coproductie vertrekt Raoul Peck van een onafgewerkte roman van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren 60 verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De tekst, geschreven in 1979, is helaas nog altijd erg actueel en bespreekt een racisme dat veel dieper geworteld is, een fundamenteel gevoel waarbij men de andere niet in zijn menselijkheid wil aanvaarden.

I am not your Negro is een docu die voor velen een kader biedt om de dynamiek van ongelijkheid en racisme te begrijpen. In die zin geldt de boodschap van Baldwin dan ook niet enkel voor het gesegregeerde Amerika van de jaren 60. Na de vertoning gaan Landry Mawungu (directeur Minderhedenforum) en Bert Bultinck (hoofdredacteur Knack) in gesprek met Meryem Kanmaz (politiek wetenschapper) en buigen zich over de vraag in hoeverre de maatschappelijke analyse van James Baldwin ook op onze samenleving van toepassing is.

Meer info: http://www.deroma.be/#!eventid=1612


 

 

 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
België

 

Hand in Hand vzw logo