E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 
 

3 mei  2017

Daar gaat onze superioriteit.

 
 

Wat hebben we geleerd in april?

Rachida Lamrabet en Ilona Lyubayeva spreken

 

Rachida Lamrabet en Ilona Lyuabayeva ontvingen in maart op dezelfde dag hun ontslagbrief. Humo laat hen op 24 april aan het woord (hier). Ook De Wereld Morgen zendt op 25 april een video-gesprek uit dat plaatsvond op 22 april in het Brusselse culturele café Le Space (hier). Alhoewel Lyubayeva de bons kreeg van de Vlaamse regering twijfelt niemand eraan dat vooral de N-VA met Liesbet Homans achter het ontslag stond. Bij Lamrabet leek de politieke motivatie achter het ontslag aanvankelijk minder duidelijk omdat geruchten gelanceerd werden van bijkomende elementen. In Humo brengt Rachida een andere versie: "Unia heeft na mijn ontslag gecommuniceerd dat er tijdens ons gesprek nog andere breekpunten aan het licht waren gekomen. Mijn advocaten

en ik hebben gevraagd: ‘Wélke breekpunten?’ We wachten nog altijd op het antwoord: er zijn er geen."

 

Lees verder: https://www.dekoloniseer.be/nl/wat-hebben-we-geleerd-april


 

Antiracisme op de Grote Parade van Hart boven Hard (7 mei)

De Grote Parade van Hart boven Hard komt er heel snel aan. Afspraak op zondag 7 mei in Brussel Noord om 14u.


Tijd voor een volgende editie, omdat het nodig is. Wie het nieuws volgt stelt vast dat er heel wat scheefgroeit. Tijd voor een beleid dat investeert in een solidaire, duurzame samenleving. Daarom kloppen wij letterlijk samen op tafel, op 7 mei om 14u.

 

We bouwen de langste tafel ooit, in het hart van Brussel, een tafel waar plaats is voor iedereen. We steunen elkaars bekommernissen en strijd, en we tonen de kracht van delen.

 

Hand in Hand is mee trekker voor de Grote Parade van Hart boven Hard op 7 mei in Brussel. We werken inzonderheid mee aan het strijdperk diversiteit en anti-racisme.

Loop mee achter de spandoek tegen racisme en voor praktijktesten!

We spreken af onder onze centrale slogan "Beter racisme bestraffen dan grondrechten afschaffen". Deze zal staan op het rond punt van de Simon Bolivarlaan, tegenover het station Brussel Noord. 

Vrijwilligers welkom om mee spandoeken te dragen en flyers uit te delen.

 

Alle info over de Parade op: http://hartbovenhard.be of via Facebook:

https://www.facebook.com/events/1846141878970263/

 


 

I Am Not Your Negro - avant-première op 9 mei in Puurs

Samen met het CC Kollebloem in Puurs organiseert Hand in Hand op 9 mei de voorstelling van de documentaire I Am Not Your Negro.

In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een onafgewerkte roman van de Afro- Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. 

 

 

De voorstelling wordt gevolgd door een uitleiding van Orlando Verde en Adeshola Tunde Adefioye.

Orlando Verde is 39 jaar en studeerde in 2016 af als master filmstudies en visuele cultuur. Hij is stafmedewerker voor de interculturele beweging Kif Kif en schrijft voor verschillende platformen, waaronder Rekto:Verso, MO* en De Standaard.

 

Tunde, werd geboren in Los Angeles (Californië) uit een Nigeriaanse vader en een Afro-Amerikaanse moeder. In 2009 stampte hij samen met enkele mensen Urban Woorden uit de grond. Sinds 1 april is hij stadsdramaturg bij KVS.

 

De voorstelling start om 20u in theaterzaal De Kollebloem, zie http://www.ccdekollebloem.be.

 


 

Derde regionale Kick-Off te Leuven (zaterdagvoormiddag 20 mei)

Na een succesvolle Kick-Off van de campagne "Dekoloniseer de lokale samenleving" in Gent en Mechelen, nodigt Hand in Hand tegen racisme vzw alle sympathisanten uit voor een derde regionale Kick-Off, deze keer in Leuven (10u-13u, Centrum De Curve, Baron August de Becker Remyplein 27, 3010 Leuven). 

De campagne wil het structurele racisme  zichtbaar maken op een aantal actieterreinen in onze steden en gemeenten. We geven een heldere inleiding over het thema "dekolonisering" en een toelichting over de campagne. Spreker van dienst is Tunde Adefioye, cultureel coördinator van Urban Woorden.

Daarna bekijken we samen wat we concreet kunnen doen in Leuven én andere steden in de provincie Vlaams-Brabant om blinde vlekken in bibliotheken, scholen, tradities en de publieke ruimte aan te pakken. Iedereen die interesse heeft, is welkom.

 

Inschrijven (gratis maar verplicht) via https://www.anti-racisme.be/nl/inschrijven-kick-20-mei-leuven, met je voorkeursthema voor de werkgroepen (bibliotheken, scholen, tradities of publieke ruimte). Geef ook aan of je 's middags een broodje wenst.

Alle info over de campagne via http://www.dekoloniseer.be.


 

 

Afghaans Feest Hand in Hand Gent 20 mei

Wegens overdonderend succes, en op vraag van velen, organiseert Hand in Hand Gent andermaal een feest om samen te genieten van een heerlijke traditionele Afghaanse maaltijd, te dansen op de tonen van de onweerstaanbare Afghaanse live muziek, gezellig te babbelen bij een drankje en nieuwe vrienden te ontmoeten, kortom : een avond te beleven waar alle aanwezigen met plezier zullen aan terugdenken.

 

Het feest gaat door in het Buurtcentrum Macharius-Heirnis (ingang via Tarbotstraat 61a, 9000 Gent), op zaterdag 20 mei, vanaf 18.00u (deuren 17.30u).  De prijs voor de maaltijd is 15 euro / persoon, kinderen jonger dan 12 jaar, en mensen met een vervangingsinkomen betalen 10 euro.  Je reservatie is pas geldig, na storting van het bedrag op rekening BE50 8905 9431 7718 van Hand-in-Hand.

Je moet enkel reserveren voor de maaltijd  (tussen 18.00u en 20.00u).  Vanaf 20.00u is iedereen welkom zonder reservatie, om van de bar en de muziek te genieten !

 

Meer info en inschrijven voor 17 mei via handinhand-gent@telenet.be.

 

 

 
 

 

Zie ook de campagnekalender op dekoloniseer.be met 

4 PANELGESPREKKEN

Is het Westen hét baken van moderniteit en verlichting?

Is het Midden-Oosten, achterlijk Islamitisch en terroristisch?

 

 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo