E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 
 

22 april 2017

Dekoloniseer on tour

 
 

Doe mee met de ATour op vrijdag 28 april - Antwerpse toeristentram op zoek naar koloniale sporen

Ter gelegenheid van Plan A (zie http://planvoora.be) organiseert Hand in Hand, in samenwerking met de kunstenaars van ATour een rondleiding langs vergeten koloniale sporen in Antwerpen! Met een toeristentrammetje verkennen we het Antwerpen van nu vanuit een postkoloniaal perspectief. Welke manieren zijn er om over deze relatie te spreken? En naar wie luisteren we eigenlijk?

Deze 1 uur durende expeditie brengt toeristen, stadsbewoners en andere bezoekers samen rond vragen over dekolonisatie, kunst en sociale rechtvaardigheid.

 

Het aantal plaatsen voor deze unieke sociaal-artistieke actie is beperkt. Snel inschrijven is de boodschap.

 

Praktisch: 

- de ATour vertrekt op 28/4 om 12.30u en 14u  aan het Theaterplein in Antwerpen (bij de Picknick Plein Public van Plan A).

- inschrijven via info@anti-racisme.be met vermelding naam en keuze voor vertrekuur

- inschrijving wordt definitief na overschrijving van €4/persoon op rekening van Hand in Hand BE48 0010 8867 2527 1619

- inschrijven ter plaatse (aantal plaatsen beperkt) kan ook vanaf 12u en kost €5/persoon 

 

 

 


 

Plan A - 28-30 april

De ATour is onze bijdrage aan het startweekend van Plan A van vrijdag 28 april tot zondag 30 april. Plan A is een Antwerpse burgerbeweging die een wervend antwoord wil op de vele dringende uitdagingen in Antwerpen die elke dag meer voelbaar worden.

Plan A is een gedeelde agenda van en voor al wie van Antwerpen een menselijke, duurzame, gezonde en leefbare stad wil maken tegen 2024. Een pact met elkaar, voor elkaar, vanuit nieuwe verbindingen. Van 28 tot 30 april 2017 geven we het startschot. Iedereen die gelooft in een menselijke stad, is welkom!

Voor het overzicht van de vele evenementen: zie http://planvoora.be

(met als hoogtepunt De Grote Omarming op zondag 30 april).

 

 


 

Dinsdag 2 mei - Aandacht voor anti-racisme op tweede Dag van het Kritisch Burgerschap

Op 2 mei organiseert LABO vzw, dit keer samen met Ella vzw, een Dag van het Kritisch Burgerschap. Het belooft een wervende dag te worden die helemaal in het teken staat van het verbinden van deelstrijden. In de namiddag staan we stil bij thema's als de klimaatcrisis, racisme en armoedebestrijding. Hand in Hand draagt bij aan een sessie over de uitdagingen waarmee islamofobie en het toenemende grensdenken ons confronteren. Hier vind je alle info terug over deze sessie en de rest van het programma.

 

Hierboven gebruikte link: http://labovzw.be/deelstrijden-verbinden-2-mei-dag-van-het-kritisch-burgerschap/

 

 

 


 

Antiracisme op de Grote Parade van Hart boven Hard (7 mei)

Een Parade in de regen en ééntje in de zon. Twee jaar op rij bracht Hart boven Hard meer dan 20.000 mensen op straat voor een andere samenleving.

 

Tijd voor een volgende editie, omdat het nodig is. Wie het nieuws volgt stelt vast dat er heel wat scheefgroeit. Tijd voor een beleid dat investeert in een solidaire, duurzame samenleving. Daarom kloppen wij letterlijk samen op tafel, op 7 mei om 14u.

 

We bouwen de langste tafel ooit, in het hart van Brussel, een tafel waar plaats is voor iedereen. We steunen elkaars bekommernissen en strijd, en we tonen de kracht van delen.

 

Hand in Hand is mee trekker voor de Grote Parade van Hart boven Hard op 7 mei in Brussel. We werken inzonderheid mee aan het strijdperk diversiteit en anti-racisme.

Dat is één van de reuzetafels op de Parade.

 

Alle info over de Parade op: http://hartbovenhard.be of via Facebook:

https://www.facebook.com/events/1846141878970263/

 

 


 

I Am Not Your Negro - avant-première op 9 mei in Puurs

Samen met het CC Kollebloem in Puurs organiseert Hand in Hand op 9 mei de voorstelling van de documentaire I Am Not Your Negro.

In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een onafgewerkte roman van de Afro- Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

 

De voorstelling wordt gevolgd door een uitleiding van Orlando Verde (Kif Kif) en Adeshola Adetunde Adefioye (Urban Woorden).

 

De voorstelling start om 20u in theaterzaal De Kollebloem, zie http://www.ccdekollebloem.be.

 

 


 

Derde regionale Kick-Off te Leuven (zaterdagvoormiddag 20 mei)

Na een succesvolle Kick-Off van de campagne "Dekoloniseer de lokale samenleving" in Gent en Mechelen, nodigt Hand in Hand tegen racisme vzw alle sympathisanten uit voor een derde regionale Kick-Off in Leuven (10u-13u, Centrum De Curve, Baron August de Becker Remyplein 27, 3010 Leuven...). De campagne wil het structurele racisme  zichtbaar maken op een aantal actieterreinen in onze steden en gemeenten. We geven eerst een heldere inleiding over het thema "dekolonisering" en een toelichting over de campagne. Daarna bekijken we samen wat we concreet kunnen doen in Leuven én andere steden in de provincie Vlaams-Brabant om blinde vlekken in bibliotheken, scholen, tradities en publieke ruimte aan te pakken. Iedereen die interesse heeft, is welkom.

 

Inschrijven (gratis maar verplicht) via info@anti-racisme.be.

Alle info over de campagne via http://www.dekoloniseer.be.

 


 

Het cartoonfestival YOU, THE WEST AND THE MIDDLE EAST biedt een unieke selectie van cartoons: uit meer dan 1000 inzendingen uit alle hoeken van de wereld, selecteerden wij er 120. Door de ogen van cartoonisten kijken we naar het Midden Oosten, de oorlogen, de vluchtelingen, de bemoeienissen van het westen, de militaire interventies, de oriëntalistische bril en daardoor uiteindelijk ook naar Europa zelf.

 

De internationale cartoontentoonstelling had vorig jaar al moeten doorgaan. Maar toen kwamen de aanslagen die Brussel omvormden in een lege, getraumatiseerde stad. Een jaar later zijn deze tentoonstelling en de debatten die we daarrond organiseren meer dan ooit nodig. De verwrongen blik op het Midden Oosten en het Westen staat alle begrip in de weg. 

 

U bent welkom op de vernissage op 27 april om 19.30u in De Markten, Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel. 

http://www.lightintimetocome.org/cartoonkalender 

 
 

 

Zie ook de campagnekalender: https://www.dekoloniseer.be/campagnekalender/maand 

 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo