E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 

januari  2017

Wij beginnen met dekoloniseren

 

Beste wensen

 

Beste sympathisant,

 

Hand in Hand wenst u een gelukkig nieuwjaar en veel goede voornemens. Onze eigen voornemens vindt u hieronder.

We starten deze week met een nieuwe campagne over het onderliggende structurele racisme in onze maatschappij: dekoloniseer de lokale samenleving. De eerste regionale Kick-off gaat door in Gent op 14 januari. Andere steden volgen maar sympathisanten van buiten Gent zijn uiteraard ook welkom. Tegelijk werken we actief mee aan het Platform Praktijktesten Nu. Zelfregulering werkt immers niet (zie onder). Op 16/1 organiseren CMGJ en Uit de Marge een nieuwe infosessie in Gent.

 

Hand in Hand

 
 
 

1. REGIONALE KICK-OFF "DEKOLONISEER DE LOKALE SAMENLEVING" TE GENT OP 14/1/2017

 

U bent meer dan welkom op de Kick-Off van onze campagne ""Dekoloniseer de lokale samenleving" op zaterdagvoormiddag 14 januari.

De Kick-Off vindt plaats in Gent (nabij St. Pietersstation) maar staat zeker ook open voor vrijwilligers uit andere gemeenten. Op de Kick-Off geeft Mathieu Charles, medeoprichter Belgian Renaissance, een inleiding over het thema "dekolonisatie". Daarna bekijken we samen wat we concreet kunnen doen om blinde vlekken in bibliotheken, scholen, tradities en publieke ruimte aan te pakken. We focussen deze keer op Gent maar de campagne kan ook worden toegepast in andere steden.

Iedereen die interesse heeft, is welkom.

Alle info via http://www.anti-racisme.be, waar je ook kan inschrijven tot 11 januari 12u (gratis maar verplicht) of via het facebook-event op https://www.facebook.com/events/240672179687096/

Lees verder

 
 
 

2. WAT BEDOELEN WE MET "DEKOLONISEREN VAN DE GEEST?"

 

Wat betekent dekoloniseren voor Hand in Hand? Wat is het verband met onze strijd tegen racisme en discriminatie? Wat willen we lokaal juist bereiken? Wat gaan we wel doen en wat niet?

Hieronder geven we wat toelichting bij het begrip "dekolonisatie van de geest" zoals wij dat vertalen in onze algemene campagnedoelstellingen. In die zin is het geen afgewerkte of abstracte definitie maar een concreet "work in progress". Om dit toe te lichten moeten we eerst een stapje terug zetten in de tijd. Daarna kijken we naar hoe Hand in Hand dit wil invullen voor het heden en de toekomst van onze samenleving.

Lees verder

 
 

3. INFOSESSIE PRAKTIJKTESTEN GENK 16 JANUARI

 

Het CMGJ en Uit De Marge houden in Genk een infosessie over discriminatie op de arbeids- en huurmarkt. Aanwezigen krijgen uitleg over wat discriminatie is, hoe we dit herkennen, wat we er samen tegen kunnen doen en wat het platform #PraktijktestenNu eist van de overheid.

#PraktijktestenNu is een samenwerking van het Minderhedenforum, Kif Kif, Ella vzw, de Vlaamse Jeugdraad, Uit De Marge, Samenlevingsopbouw Antwerpen, Hand in Hand en het Vlaams Huurdersplatform.

Voor wie: Jeugdwerkers, jongeren en iedereen die professioneel en/of activistisch met het onderwerp bezig is.

Met begeleiding van: Hasna Ankal, stafmedewerker CMGJ vzw Plaats: Jeugdcentrum Rondpunt 26. Adres: Europalaan 26, 3600 Genk Datum en tijd: 16 januari 2017 van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Voor inschrijving en/of meer info: hasna@cmgj.be - 089 84 50 04

Meer info over het platform vind je op http://www.jobdiscriminatie.be/praktijktestennu

Lees verder

 
 
 

4. CAMPAGNE PRAKTIJKTESTEN: ZELFREGULERING WERKT NIET

 

Eerst het goede nieuws - een doorbraak in Brussel?

Brussels minister van Tewerkstelling Didier Gosuin (DéFi) kondigde begin december tien maatregelen aan tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Een daarvan is de invoering van praktijktests. Dat is een doorbraak in dit dossier. Gosuin benadrukte in een mededeling wel dat de praktijktests 'geen provocerend karakter mogen hebben' en enkel zullen worden gebruikt 'na klachten of sterke vermoedens van discriminerende praktijken bij een bedrijf'.

Het Platform Praktijktesten Nu opteert daarentegen ook voor proactieve praktijktesten. Het is wel nog niet zeker dat de maatregel er effectief komt. Gosuin houdt immers een slag om de arm en gaat eerst aan de Raad van State vragen of het Brusselse Gewest wel degelijk bevoegd is om dergelijke controles uit te voeren.

Dan het slechte nieuws - zelfs geen zelfregulering in Vlaanderen De federale en Vlaamse regering zetten vooral in op de piste van zelfregulering door bedrijven. Met andere woorden enkel praktijktesten door de eigen sectorvertegenwoordigers. Dat zou praktijktesten door de overheid overbodig maken.

Het Platform Praktijktesten Nu gelooft niet dat zelfregulering volstaat maar heeft toch onderzocht in hoeverre dit nu eigenlijk gebeurt of zal gebeuren. We analyseerden alle sectorconvenanten voor de periode 2016-2017, dit zijn akkoorden tussen de Vlaamse regering en de sociale partners, waarin bepalingen zouden opgenomen moeten zijn over de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt. het resultaat was bijzonder bedroevend. Een samenvatting van ons rapport. Zie lees verder

Lees verder

 

#handinhand

Volg ons op Facebook

 

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

 

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo