E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 

eind september  2016

TREFDAG "Dekoloniseer de (lokale) samenleving" - Sprekers en programma

 

Panelgesprek

 

Op de trefdag van 8 oktober 2016 starten we met een panelgesprek over het waarom van de campagne. We doen dit met een aantal deskundige sprekers: Samira Azabar, Omar Ba, Mathieu Charles, Heleen Debeuckelaere en Matthias De Groof.

 Meryem Kanmaz modereert.

 

 
 

Programma

 

13u-13u30 Deuren open - onthaal

 

13u30 Welkom met korte toelichting campagne (voorzitter Ludo Segers)

 

13u45 Panelgesprek - waarom een campagne dekoloniseren?

Waarom is een dekolonisatie van de Vlaamse samenleving broodnodig en wat betekent dit concreet? Waarom is dit voor iedereen in onze samenleving belangrijk?

Hoe gaan we van een verdeeld verleden naar een gedeelde toekomst? Op welke terreinen kunnen we lokaal een verschil maken?

 

Sprekers:

 • Samira Azabar, sociologe, educatief medewerkster vzw Motief en activiste bij BOEH.
 • Omar Ba, Consultant Diversity & Inclusion en anti-racisme activist.
 • Mathieu Charles,  medeoprichter Belgian Renaissance (collectief ter verbetering van de positie van de Afrikaanse/zwarte diaspora).
 • Heleen Debeuckelaere (1988°), schrijfster, historica en activiste. Ze woont en werkt in Brussel en focust zich voornamelijk op afro-fobie, koloniale herinnering en de Afrikaanse diaspora in al zijn vormen. 
 • Matthias De Groof, Dr., onderzoeker Universiteit Antwerpen (postkoloniale studies). Hij werkt momenteel aan een boek over de iconografie van Lumumba en aan een film over de renovatie van het Afrikamuseum.
 • Meryem Kanmaz modereert. Dr. Meryem Kanmaz verrichte onderzoek naar emancipatiedynamieken binnen Marokkaanse en Turkse moslimgemeenschappen en was medeoprichter van MANA vzw Expertisecentrum voor Islamitische Culturen in Vlaanderen, het aanspreekpunt voor islam en moslims in Vlaanderen. Ze schreef onder meer het boek Islamitische Ruimtes in de Stad (2009, Academia Press). 

15u15  Pauze (met Slam Poetry)

15u30 Werkgroepen - Wat en hoe lokaal dekoloniseren?

In vier parallelle werkgroepen bekijken we de lokale actievoorstellen op het vlak van scholen, bibliotheken, (lokale) tradities en de (lokale) publieke ruimte (straatnamen, standbeelden, gemeentelijk voorlichtingsbeleid). We zoeken naar acties die haalbaar maar toch relevant zijn voor de periode tot en met 2018.

In een vijfde werkgroep gaan we na hoe we deze lokale acties landelijk kunnen ondersteunen? Hoe krijgen we dit thema in de media? Op welke momenten en hoe kunnen we landelijk actie voeren?

17u Receptie met prijsuitreiking van de wedstrijd over het toneelstuk de Waarheidscommissie (met Slam Poetry als intermezzo)

18u Einde

 

 
 
 

Praktisch

 
 • wanneer: zaterdag 8 oktober, 13u30-18u (inkom vanaf 13u)
 • waar: in de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, Blok C, ingang via Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen  
 • inkom: gratis, maar vooraf inschrijven noodzakelijk met naam en adres aan info@anti-racisme.be  of  hier (aantal deelnemers beperkt tot maximaal 100)
 • kinderopvang mogelijk mits een seintje vooraf
 • info en update sprekers en programma: www.anti-racisme.be

 

 
 

Toemaatje

 

We hebben 20 tickets weg te geven voor de voorstelling van “de Waarheidscommissie” van Antwerpen. De 20 winnaars worden op 8 oktober op de trefdag getrokken uit de geldige inzendingen die ons vòòr 7 oktober 2016 via email bereiken of op de trefdag vòòr 14.30u met mailadres worden afgegeven aan de onthaalstand.

De inzenders zijn akkoord dat hun antwoorden wor- den gepubliceerd op de website van Hand in Hand. De winnaars krijgen een gratis ticket voor de voor- stelling van 28/10 om 20.30u.

vragen een zinvol antwoord insturen (naar info@ anti-racisme.be). De vragen hebben betrekking op de campagne “Dekoloniseer de (lokale) samen- leving”. Dus één antwoord op één van volgende vragen is voldoende.

 • Dekoloniseer de lokale bibliotheek: Geef 5 titel van boeken die niet mogen ontbreken in elke bibliotheek en voor de westerse mens een ander dan eurocentrisch wereldbeeld aanbieden.
 • Dekoloniseer de school: geef een voorbeeld van een bestaande activiteit op een bestaande school waaruit blijkt dat de school diversiteit waardeert en de kinderen (met en zonder mi- gratieachtergrond) niet opzadelt met westers superioriteitsdenken.
 • Dekoloniseer de stad: Oostende plaatste een nieuw infobord aan het standbeeld van Leopold II (http://www.nieuwsblad.be/cnt/blefo_02468096). Maak zelf een betere tekst voor het monument.
 • Dekoloniseer de traditie: Geef een voorbeeld van een (nieuwe of bestaande of aangepaste) traditie die niet verdelend maar wel verbindend werkt.

Lees verder

 
 
 
 
 

 

 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

 

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

 

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
België

 

Hand in Hand vzw logo