E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 

september  2016

Trefdag en Waarheidscommissie in Antwerpen

 

DE WAARHEIDSCOMMISSIE ANTWERPEN 

 

 

Het multiculturele drama? Botsende beschavingen? Mislukte integratie? Het is hypocriet om te ontkennen dat er geen diepe wonden zijn geslagen.

Action Zoo Humain richt op 28, 29, 30, 31 oktober (20u30) & 1 november 2016 (14u30) opnieuw een Waarheidscommissie op in het Oud Gerechtsgebouw van Antwerpen om het fenomeen van de ‘zoo humains’ te onderzoeken.

Zijn de mislukte inburgering, de stroeve interculturele dialoog en de islamofobie vandaag het indirecte gevolg van deze historische gebeurtenis? Kan het fenomeen van de ‘zoo humains’ en het mechanisme van stereotiepe beeldvorming ons iets leren over hoe we in 2016 met diversiteit omgaan? 

 In 1885, 1894 en 1930 werden op de wereldtentoonstelling in Antwerpen Congolezen als ‘attractie’ in namaakhutten tentoongesteld. Ze speelden er ‘authentieke’ rituelen na terwijl het ‘blanke’ publiek toekeek. Was dit hallucinante evenement racistisch en mensonterend of net een toonbeeld van interculturele uitwisseling? Gaat de sociaal-culturele kloof van vandaag terug tot diep in de geschiedenis? Tot aan de ‘zoo humains’ die tijdens de wereldtentoonstellingen werden opgericht? Waar de ‘ander’ getoond werd om zijn ‘anderszijn’ te benadrukken?

Herbeleef deze historische gebeurtenis en verplaats je in de gevoelswereld van de organisatoren, tentoongestelde volkeren en 'leergierige' bezoekers. Woon hun getuigenissen in woord, dans & muziek bij.

Wees erbij en oordeel zelf!

Meer info: hier

 

 

 
 

Naar aanleiding van haar Trefdag geeft Hand in Hand tegen racisme vzw 20 tickets weg voor De Waarheidscommissie

 

We hebben 20 tickets weg te geven voor de voorstelling van “de Waarheidscommissie” van Action Zoo Humain in het Oud-Gerechtsgebouw in Antwerpen. (http://www.actionzoohumain.be/nl/event/18/de-waarheidscommissie)
 
De 20 winnaars worden op 8 oktober op de trefdag getrokken uit de geldige inzendingen die ons vòòr 7 oktober 2016 via email  bereiken of op de trefdag vòòr 14.30u met mailadres worden afgegeven aan de onthaalstand.
De inzenders zijn akkoord dat hun antwoorden worden gepubliceerd op de website van Hand in Hand.
De winnaars krijgen een gratis ticket voor de voorstelling van 28/10 om 20.30u.
Geldige inzendingen moeten op één van volgende vragen een zinvol antwoord insturen (naar info@anti-racisme.be). De vragen hebben betrekking op de campagne “Dekoloniseer de (lokale) samenleving”. Dus één antwoord op één van volgende vragen is voldoende.

  • Dekoloniseer de lokale bibliotheek: Geef 5 titels van boeken die niet mogen ontbreken in elke bibliotheek en voor de westerse mens een ander dan eurocentrisch wereldbeeld aanbieden.
  • Dekoloniseer de school: geef een voorbeeld van een bestaande activiteit op een bestaande school waaruit blijkt dat de school diversiteit waardeert en de kinderen (met en zonder migratieachtergrond) niet opzadelt met westers superioriteitsdenken.
  • Dekoloniseer de stad: Oostende plaatste een nieuw infobord aan het standbeeld van Leopold II (http://www.nieuwsblad.be/cnt/blefo_02468096). Maak zelf een betere tekst voor het monument.
  • Dekoloniseer de traditie: Geef een voorbeeld van een (nieuwe of bestaande of aangepaste) traditie die niet verdelend maar wel verbindend werkt.

 

 
 

Schrijf je in voor de Trefdag

 

TREFDAG campagne "dekoloniseer de (lokale) samenleving" van Hand in Hand tegen racisme vzw 

8 OKTOBER 2016, 13u30 tot 18u, Stadscampus Universiteit Antwerpen 

 

Vorige eeuw werden door de dekolonisatie de ex-kolonies zelfstandige en onafhankelijke staten met volle rechten op het internationale forum. 

Vandaag moeten we ervoor zorgen dat iedereen als volwaardige burger erkend wordt. Met ieder zijn/haar inbreng, van welke afkomst dan ook.  

 

Meer info: hier

 

Inschrijven kan hier.

 

 

 

#handinhand

Volg ons op Facebook

 

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

 

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo