E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 

eind mei  2016

Meedenk-dag dekolonisering van de geest wordt boeiend evenement

 

Update programma meedenk-dag Hand in Hand "dekolonisatie van de geest" - zaterdag 4 juni 2016 in De Nieuwe Vrede (Berchem)

 

Op zaterdagvoormiddag 4 juni bent u nog steeds bijzonder welkom op een Meedenk-dag van Hand in Hand ter voorbereiding van een nieuwe gemeentelijke campagne over het thema  "dekolonisatie van de geest".

 

 
 
 

Wat doen we op 4 juni en wat verwachten we van u?

 

Vanaf 9u30 bent welkom in De Nieuwe Vrede, Vredestraat 26, 2600 Berchem.

We starten om 10u met een inleiding door Bleri Leshi, filosoof, schrijver en activist, onder mee bekend van de website Daily Racism. Hij licht het begrip "dekolonisatie van de geest" nader toe, past dit toe op de Vlaams/Belgische situatie en geeft ons inspiratie voor relevante lokale acties.

Na een pauze gaan we om 11u15 verder met een viertal werkgroepen over de mogelijke deelterreinen: bibliotheken, scholen, beeldvorming en beleid gemeenten/steden, tradities.

In de werkgroepen vragen we de medewerking van de deelnemers om de visie en de concrete doelstellingen van de campagne op elk deelterrein te verfijnen. Wat willen we juist bereiken en wat kunnen we lokaal hierrond doen?

In de werkgroepen zijn een aantal experts ter zake aanwezig.

Op basis van deze input wordt de campagne communicatief en methodisch verder uitgewerkt

 

 
 

Werkgroep 1 Bibliotheken

 

Weerspiegelt het aanbod in de bibliotheken de huidige superdiverse samenleving? Wordt er voldoende duiding gegeven bij oudere boeken die nog de geest van kolonialisme en westers superioriteitsgevoel belichamen? Kan er meer gebeuren om alle inwoners het gevoel te geven dat de bibliotheek ook aandacht heeft voor hun erfgoed?  Zijn er "good practices"?

Wat zouden we lokaal kunnen doen in de eigen bibliotheek?

 

 
 

Werkgroep 2 Onderwijs

 

Is ons onderwijs niet te eurocentrisch? Is het voldoende aangepast aan de noden van kinderen met een migratieachtergrond? Bereidt het kinderen zonder migratieachtergrond goed voor op onze superdiverse samenleving?

De vraag stellen is ze beantwoorden. Uit allerlei studies blijkt dat hier wel degelijk een probleem is. De aanpak hiervan is meerledig en op lange termijn maar kunnen we ondertussen al iets doen in de scholen in onze buurt? Hoe kunnen we scholen stimuleren om positief om te gaan met interculturele diversiteit? Zijn bvb de handboeken aangepast aan de huidige samenleving en vertonen ze geen blinde vlekken?

 

 
 

Werkgroep 3 Beleid over beeldvorming in/van steden 

 

Dulden we nog standbeelden en straatnamen die het koloniale verleden eenzijdig verheerlijken? Hoe stelt een stad zich voor in haar communicatie naar bezoekers en toeristen? Hoe gaat een stad om met de vele geschiedenissen van haar bewoners?

Wat kunnen we daar lokaal rond doen? Zijn er goede alternatieven?

Wat vragen we aan de stedelijke/gemeentelijke overheid?

 

 

Werkgroep 4 Tradities 

 

Lokaal leven we samen in één gemeente of stad met mensen van verschillende achtergronden en met verschillende tradities en gewoonten.

Tradities zijn voor iedereen belangrijk maar worden ze ook op dezelfde voet behandeld?

Zijn sommige tradities kwetsend voor anderen en hoe gaan we daarmee om?

Hoe werken we van een verdeeld verleden aan een gemeenschappelijke toekomst?

Welke rol kan een lokale overheid spelen?

Kunnen we in onze steden en gemeenten acties voeren om hier stappen vooruit te zetten?

 

 

Interesse? 

 

We eindigen om 13u met een (vrijblijvende) broodjesmaaltijd.

 

De meedenk-dag gaat door in De Nieuwe Vrede, Vredestraat 26, 2600 Berchem op zaterdagvoormiddag 4 juni 2016.  Onthaal vanaf 9u30, start om 10u (tot 13u).

De Nieuwe Vrede ligt dicht bij tramhalte Berchem Driekoningen (tram 7 of 15 richting Mortsel) of op een kwartiertje wandelen van Berchem Station (zie www.denieuwevrede.be).

 

De trefdag is gratis maar inschrijven vooraf verplicht via info@anti-racisme.be, met naam, adres en email (en vermelding of je een broodje wil). Laat ons eventueel ook al weten of je een voorkeur hebt voor een bepaalde werkgroep.

 

Voor meer info: www.anti-racisme.be/nl/meedenk-dag-hand-hand-campagne-dekolonisatie-van-de-geest-zaterdag-4-juni-2016

Graag het facebook-evenement delen: https://www.facebook.com/events/513484765504770/

 

 

#handinhand

Volg ons op Facebook

 

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

 

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo