E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 

april  2016

Tegen haat en terreur

 

1. Mars tegen haat en terreur

17 april 2016 Brussel Noordstation 14u

 

En toen lag ineens ook Brussel in de vuurlijn. In die lange lange vuurlijn die over de wereld kronkelt van Kaboel naar Bagdad, over Aleppo, Ankara en Gaza, tot diep in Kenia en Ivoorkust, langs New York, Madrid, Londen, Parijs. Die bloedlijn van het terrorisme heeft haar weg gevonden naar het hart van Europa.

Lees verder


 

 

2. We zaaien samen vergeet-mij-nietjes

 

Op 23 april marcheert Pegida op door Antwerpen, ‘tegen islamterreur’

Wij verbinden ons rond het alternatief tegen die boodschap van haat en racisme.

We komen samen in Parkspoor-Noord, rond een levende tekening van vergeet-mij-nietjes.

Wij burgers verzamelen ons: vele achtergronden, één stad.

Er zijn sprekers, en iedereen kan 3 minuten het woord nemen aan onze open mic.

We delen getuigenissen, delen onze dromen en voorstellen voor onze stad.

Iedereen kan daar vergeet-mij-nietjes en zaadjes meenemen om in je buurt te planten.

Dit is de start van onze lente-campagne: we zaaien Antwerpen vol vergeet-mij-nietjes.

Een stad maak je samen.

Lees verder


 

 

3. 24 april: manifestatie tegen gevechtsvliegtuigen

 

Ondanks de mislukkingen van de militaire interventies in Afghanistan en Libië overweegt de Belgische regering in de nasleep van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 om de Belgische deelname aan de internationale coalitie in Irak uit te breiden naar Syrië. Het is nochtans duidelijk dat militaire interventies die plaatsvinden in het kader van de "strijd tegen het terrorisme" er niet in slagen om het fenomeen in te dammen. Integendeel. Dergelijke militaire interventies creëren de voedingsbodem waarop terreurbewegingen rekruteren. De Islamitische Staat gebruikte bovendien de luchtoperaties in Irak en Syrië om de aanslagen in Parijs en Brussel op te eisen.

Lees verder


 

 

4. Save the date: Trefdag 21 mei 2016

 

21 mei wordt de startdag voor onze nieuwe campagne. Van 10 tot 13u worden de verschillende facetten van de nieuwe campagne voorgesteld. De keynote spreker schetst nogmaals de negatieve gevolgen van het Westers superioriteitsgevoel in tijden van terreur. Via haar verschrikkelijke terreuraanslagen wil IS niets liever dan toenemende verdeelheid en haat. We mogen niet in die val trappen en we moeten steeds genuanceerd blijven denken en handelen, zonder te veralgemenen of bepaalde bevolkingsgroepen of religies te stigmatiseren.

Vaak gebeurt dit onbewust en kan je dit een "blinde vlek" noemen in ons denken. In het Westen heeft dit te maken met een sinds eeuwen gegroeid superioriteitsgevoel tegenover andere rassen en culturen met als orgelpunt de kolonisering van de rest van de wereld. Dit vaak onbewuste superioriteitsgevoel vertaalt zich dan in vooroordelen en reële discriminatie van mensen met een migratieachtergrond.

In deze komende campagne willen we dit tegengaan, willen we aanzet geven tot het zogenaamde "Decolonizing Of The Mind", of het zichtbaar maken van die blinde vlek. Zowel bij diegenen met macht als  bij de historisch machtelozen (mensen met een migratieachtergrond). We gaan deze campagne ook lokaal voeren en heel concreet maken, in scholen, bibliotheken en andere stedelijke en gemeentelijke voorzieningen. 

Geïnteresseerd? Laat al iets weten via info@anti-racisme.be

 

 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

 

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

 

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo