E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 
 

maart  2022

Internationale Dag tegen Racisme

 
 

Ook in deze donkere tijden van oorlog in Europa is antiracisme meer dan ooit nodig. Als je ziet dat zelfs dan levens meer of minder kans maken afhankelijk van kleur en afkomst, dan blijf je niet onverschillig. Dan weet je dat de straat op gaan zoals in de meer dan 15 steden op 20 maart het verschil kan maken. Dan weet je dat de strijd van Boeh belangrijk is. Dan weet je dat evenementen van Black History Month noodzakelijk zijn. Dan weet je dat In My Name een succes moet worden.


 

Lokale acties op 20 maartAntwerpen

Actie tegen racisme naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie. We komen samen op het Operaplein om 13u30. 

Start betoging: 14:00 u

Aankomst in Spoor Oost rond 16:00 u

Daar zijn er sprekers, muziek, slam- en rap-artiesten, foto-expo, eten & drinken, DJ,.. 

We sluiten af tegen 18:00 u

Houd dit event in het oog voor meer info. Antwerpenhttps://fb.me/e/2kAq5mP9v

Meewerken? --> platform2103.antwerpen@gmail.comLeuven

Manifestatie tegen racisme, naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie. 

We organiseren een korte mars van het Bruulpark (14u) naar het Ladeuzeplein waar we samenkomen met sprekers, muziek, standjes, ... 

Houd deze pagina in het oog voor meer info!  

Leuvenhttps://fb.me/e/1r6ckHkeP


Brugge

Manifestatie tegen racisme naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie.

14u00: Optocht 

15u30 tot 18u: Muziek, Wereldkeuken, Fototentoonstelling "Brugse Migratie in Beeld", praattafels met nieuwkomers,, getuigenissen,...

De actie in Brugge wordt georganiseerd en ondersteund door Hart Boven Hard Brugge, BUAR (Bruges united against racism), Uitgezonderd, Anarchistisch Collectief Brugge (ACB), 11.11.11., Huis van de Mens, Pax Christi, vzw Taranta, unia, Campagne Rosa, LSP, Avansa, FMDO, Do vzw, De Tank, ...

Bruggehttps://fb.me/e/4C9pcFPyk

Wil je meewerken? --> platform2103.Brugge@gmail.comGenk

Actie tegen racisme naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Met getuigenissen van verschillende sprekers en optredens van o.a. Gökhan Girginol en Grizmo 

Houd dit event in het oog voor meer info. 

Genk:  https://www.facebook.com/events/348368190485721

Meewerken? --> platform2103.limburg@gmail.com


Ieper

Een antiracistisch event op het Stationsplein evenementenplein C.C. Perron 8900 Ieper

Vanaf 14:00 u tot 17:30 u in open lucht

Met interviews en acts ( slam-poëtry, toespraken, muziek van where-ever ) Koffiecaravan - terrasje 

Ieper :https://fb.me/e/5QgmC8fbaKortrijk

Acties tegen racisme naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie. 

We komen samen om 14:00 op het Stationsplein. Van daar gaan we in een optocht naar de Grote Markt. Daar zijn er sprekers, muziek, multiculturele ontmoeting met eten en drinken. We sluiten af tegen 18:30u

Houd dit event in het oog voor meer info. 

Kortrijkhttps://fb.me/e/1NktI8AXS

Wil je meewerken? --> platform2103.kortrijk@gmail.com


Gent

Discriminatie en racisme zijn een dagelijkse realiteit voor steeds meer mensen. Opkomend extreem-rechts en alt-right organisaties zaaien actief (online) haat. Een klimaat waarin voetballers - van amateur tot wereldster - omwille van hun huidskleur op het veld en op sociale media uitgejouwd en beledigd worden.

En daar blijft het niet bij. Ook het fysieke geweld en de structurele uitsluiting nemen toe. Moskeeën en synagogen worden beschadigd, een vluchtelingencentrum in brand gestoken.

Dit onrecht valt niet te relativeren. Maar geen actie zonder reactie. Een nieuwe generatie, vaak opgegroeid in diversiteit, staat de voorbije jaren op en gaat wereldwijd in verzet. Ze pikt de banalisering en normalisering van racisme en de discriminaties niet meer.

Jongeren en middenveld weigeren zich nog langer neer te leggen bij de status quo en eisen concrete, directe actie van politici en beleid.

Change is coming. Gelijke rechten nu!

We komen ook dit jaar opnieuw op straat, op zondag 20 maart 2022, Op heel wat plaatsen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In Oost-Vlaanderen manifesteren we in Gent.

De manifestatie start om 14u, op het Miriam Makebaplein (voor de Stadsbibliotheek). We eindigen met een stevig slotmoment in het stadscentrum.

Wil je als organisatie mee oproepen? Laat het ons weten per mail aan platform21maartgent@gmail.com.

Gent: https://fb.me/e/30MqrOSTeOostende

“Go (car) tegen Racisme en voor Vriendschap en Gelijkheid”

14u: vertrek aan ACV-hoofdgebouw, Volksbond, Kan. dr. L. Colenstraat 7, 8400 Oostende. Via centrum naar Zeedijk. Eindpunt: monument Leopold II (“3 Gapers”). (Route aangevraagd) 

Meer info later via dit FB-event en website:

Oostendehttps://fb.me/e/2fZmxl1XH


 

Black History Month

In 2022 is het vijf jaar geleden dat Black History Month in België van start ging. Na vier succesvolle edities, ligt de focus dit jaar op 'de kracht van samenkomst'. Het documenteren van de verschillende manieren waarop zwarte mensen in België door de jaren heen samenkwamen en samen handelden om bewustzijn te creëren, vragen te stellen en nieuwe manieren van denken, handelen, zijn, creëren, onderzoeken en zorgen te verkennen. Samenkomen voor vriendschap, eredienst, spel, sport, leren, handel, protest, regeren, rouw, genezing of viering is fundamenteel. De Covid-19 pandemie van 2020 en 2021 en de protesten tegen endemisch racisme in 2020 brachten nieuwe aandacht voor ons verlangen en onze behoefte om samen te komen. Groepen die plotseling in grote getale samenkomen, kunnen een bron van hoop zijn. Door te bevestigen dat we nog steeds bestaan en ruimte innemen, is een Assembly een expressieve actie en een politiek significante gebeurtenis, die woordeloos kan plaatsvinden in de loop van elke bijeenkomst. Een Assembly is niet de handeling van het bijeenbrengen van mensen. Een Assembly vertegenwoordigt de essentie van de mensen die zijn samengekomen en de synthese van hun kennis en engagementen.

meer info

 

Boeh viert 15 jaar strijd met een boek

‘Geschiedenis’, zo schrijft Nadia Fadil in haar voorwoord, ‘wordt door de overwinnaars geschreven. Voor minderheden en migranten geldt meestal dat geschiedenis door buitenstaanders geschreven wordt: journalisten, onderzoekers, hobbyisten, maar zelden door de betrokkenen zelf.’ Dit boek is anders. Na vijftien jaar strijd vertelt het feministische en antiracistische collectief BOEH! zélf zijn verhaal. Het is een relaas van niet-aflatend activisme tegen hoofddoekverboden en een slopende juridische strijd tegen het GO! Van het vermoeiend gevecht met de media ook. Van met vallen en opstaan weerwerk blijven bieden tegen de gestage normalisering van islamofobie en de dubbele discriminatie die vele vrouwen daardoor elke dag ervaren. Maar evengoed is het een historie van onderling zusterschap, vernieuwende ideeën, standvastig antiracisme, intersectioneel feminisme en… werken aan een betere samenleving.

Met bijdragen van Aya Sabi, Amina Belorf, Anissa Boujdaini, Yousra Benfquih, Fikry El Azzouzi, Samira Saleh, Rachida Lamrabet, Sarah Bracke, Nella van den Brandt, Samira Azabar, Ida Dequeecker, Anna Vleeshouwers, Sarah El Massaoudi ...

 

meer info

 

Regularisatie met In My Name

Met deze campagne willen we een wetsvoorstel indienen. Daarin staat:

  • Een onafhankelijke regularisatiecommissie voor de behandeling in beroep: Als de aanvraag wordt afgewezen door de Dienst Vreemdelingenzaken, kan de aanvrager in beroep gaan bij een onafhankelijke commissie. Deze commissie zal bestaan uit mensen die ervaring hebben om met mensen zonder papieren te werken en zal zich moeten uitspreken over weigeringen van regularisatie. Op deze manier wordt de uiteindelijke beslissing genomen door de betrokkenen in de sector.
  • Duidelijke criteria voor regularisatie gekoppeld aan de onmogelijkheid om terug te keren, aan kwetsbaarheid of aan een duurzame verankering: Deze criteria hebben een en hetzelfde doel. Ze stellen een eerlijke, objectieve en humane regularisatie voor. We vragen duidelijke criteria die verband houden met de onmogelijkheid om terug te keren (ouders van kinderen die in België wonen bijvoorbeeld), aan een vorm van kwetsbaarheid (slachtoffers van huiselijk geweld bijvoorbeeld) of aan een langdurige verankering (bijvoorbeeld na 5 jaar verblijf).
  • De mogelijkheid om een aanvraag in te dienen in België: Momenteel moet de aanvraag worden ingediend bij de Belgische diplomatieke of consulaire post die bevoegd is voor de woon- of verblijfplaats in het buitenland. Aangezien mensen zonder papieren al op het grondgebied zijn, vragen we dat ze hun aanvraag kunnen indienen vanuit België. Die moet dan worden ingediend bij de burgemeester van de woonplaats.
  • Openbare orde: Een regularisatie kan geweigerd worden om redenen van openbare orde, maar enkel voor ernstige persoonlijke feiten. Zo kunnen zwartwerk of overtredingen die verband houden met de migratieroute niet worden beschouwd als een reden voor niet-regularisatie.
  • Regularisatie op basis van een gepersonaliseerd project: Migratie is rijkdom. Daarom stellen we een traject van regularisatie voor op basis van een persoonlijk project. De persoon zal worden ondersteund door een adviseur die hen zal helpen en volgen tijdens de ontwikkeling van hun project.

Steun mee het voorstel: https://inmyname.be/nl/#petition

 

zie ook
 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo