E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 
 

januari 2021

Een antiracistisch 2021

 
 

Edito

Unia, het Minderhedenforum en andere organisaties die strijden tegen racisme zijn niet echt geliefd door de Vlaamse regering. Dat was al duidelijk door de intenties die in de regeringsverklaring stonden. Toch was de aankondiging half november dat het Minderhedenforum opzij gezet werd een slag in het gezicht van het antiracistisch veld in Vlaanderen. Het onmiddellijk en massaal verzet heeft er toe geleid dat er deels teruggekomen is op deze beslissing maar het blijft afwachten hoe dit dossier verder evolueert.

 

Deze geschiedenis leert wel dat de positieve evaluatie voor Hand in Hand tegen racisme vzw voor haar sociaal-cultureel werk geen onfeilbare garantie is voor blijvende subsidiëring door de overheid. De huidige steun maakt het ons wel mogelijk onze werking uit te breiden. En dat doen we met veel enthousiasme.

 

Onze campagne “dekoloniseer de (lokale) samenleving” kreeg een online-variant met “Baanbre.e.k.st.ers voor dekolonisering” (baanbrekers.dekoloniseer.be). Tot 17 januari (herdenking moord op Lumumba) gaan we hiermee verder. De reeks met webinars in samenwerking met verschillende partners was een succes en een stimulans om ook inhoudelijk te blijven werken.

 

De manifestatie op 21 maart in Brussel van Platform2103 werd een “Digitale manifestatie Stop Racisme”.  Na evaluatie maakten we de afspraak om op 21/3/2021, indien tenminste mogelijk omwille van corona, massaal en fysiek op straat te komen. De voorbereiding gebeurt in samenspraak met Hart boven Hard.

 

De nieuwe federale regering bevat een aantal positieve elementen. Maar het woord “praktijktesten” krijgt men nog niet over de lippen. Een reden temeer om met onze partners in het Platform Praktijktesten Nu een tandje bij te steken. In het federaal regeerakkoord is wel een opening gemaakt voor een Interfederaal Actieplan tegen Racisme. Binnen de coalitie Napar willen we erover waken dat dit een start wordt voor een echt antiracistisch beleid.

 

Veel werk voor de boeg dus. En evenveel redenen om ambitieus verder te werken.

En een geruststelling dat we weten dat we op u en al onze sympathisanten kunnen rekenen. Waarvoor onze oprechte dank.

We wensen u allen een hopelijk gezond en antiracistisch 2021!

Hand in Hand tegen racisme vzw


 

STEM OP UW FAVORIETE BAANBRE.E.K.ST.ERS

Eindstand op 17 januari 2021

De campagne baanbre.e.k.st.ers van Hand in Hand is aan haar eindsprint begonnen. Van de 100 kandidaten zijn er nog twintig over, acht ervan komen samen met Lumumba op het nieuwe campagnebeeld. Welke acht? Dat kan je zelf bepalen door te stemmen op je drie favorieten (tot driemaal toe) tot en met 17 januari om middernacht. 60 jaar na de moord op Lumumba krijgt hij gezelschap van een inspirerend gezelschap van 8 mensen voor dekolonisering en tegen racisme.

 

Stemmen kan hier

 

Je vindt er alle uitleg over de campagne. 

Op 18 januari om 20u maken we de resultaten bekend in een webinar. Omar Ba is dan onze gastspreker, hij geeft een interessante lezing over Panafrikanisme (zie hieronder).


 

Omar Ba over Panafrikanisme en de invloed van Afrikaanse baanbre.e.k.st.ers op het debat over racisme in Europa

In hoeverre vertellen Afrikaanse baanbre.e.k.st.ers een meer relevant verhaal voor de strijd tegen het racisme in Europa dan de alom bekende Afro-Amerikaanse voorbeelden? En hoe is het Panafrikanisme hiervoor bij uitstek een belangrijk inspiratiebron aangezien deze beweging ontstaan is als reactie op het kolonialisme in Afrika?

Omar Ba neemt ons mee op een boeiende zoektocht naar in Europa soms minder bekende maar wel degelijk zeer invloedrijke baanbrekers voor dekolonisering en tegen racisme zoals Alioune Diop, Julius Nyerere, Gamal Abdel Nasser,  Thomas Sankara, Cheikh Tidiane Gadio,  Wolé Soyinka en Ngungi Wa Thiongo. Hij vergeet hierbij ook W.E.B. Dubois niet, Afro-Amerikaan maar panafrikanist en mentor van Kwame Nkrumah.

 

In het begin van de avond blikken we eerst terug op de finale van de Baanbre.e.k.st.ers-campagne en het uiteindelijke resultaat. Wie komt er met Lumumba op de affiche?

 

Antwerpenaar Omar Ba groeide op in België, Senegal, Mauritanië en Frankrijk. Hij is al jarenlang een bekende antiracistische activist die ook lezingen geeft over het thema, met bijzondere aandacht voor de relatie tussen Afrika en Europa.

 

Deze onlinebijeenkomst kadert in de Baanbre.e.k.st.ers-campagne van Hand in Hand (zie baanbrekers.dekoloniseer.be), die de aandacht vestigt op belangrijke figuren in het dekoloniseren van zowel de samenleving als de geesten. 

Datum: 18 januari 2021 van 20u tot 21u30.

Plaats: online via Zoom.

Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven verplicht via deze link.


 

Platform Praktijktesten Nu wijst Antwerps stadsbestuur op wettelijke plicht: “Stad moet een gerechtelijk onderzoek starten naar discriminatie op de huurmarkt.”

Op 8 december werden de resultaten bekend gemaakt van een academische praktijktest op de Antwerpse huurmarkt. Het onderzoek vond plaats tussen oktober 2019 en oktober 2020. In die periode werden 3.481 academische correspondentietesten , de geschreven variant van praktijktesten, uitgevoerd. De onderzoekers reageerden op bestaande huuradvertenties op Immoweb en Zimmo met telkens twee fictieve kandidaat-huurders: de testpersoon had een kenmerk waartegen gediscrimineerd kon worden, de controlepersoon niet.

 

Lees verder: hier


 

 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo