E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 
 

Eind juni  2020

Antiracismebeleid nu

 
 

Ook België dekoloniseren

De wereld reageert geschokt op de gruwelijke moord op George Floyd door de politie. Hij is toegevoegd aan een lange lijst van Afro-Amerikaanse slachtoffers die in vergelijkbare omstandigheden het leven lieten bovenop het eeuwenlang durende structureel racisme. En dit gebeurt in de context van de reeds bestaande Covid-19 pandemie die de wereld letterlijk tot stilstand heeft gebracht. Samen met de klimaatcrisis creëert dit een situatie die al vergeleken wordt met de toestand vòòr de Franse revolutie.

 

Wat betekent dit voor de brede antiracistische beweging? We vragen het aan Lindah Nyirenda, Olivia Rutazibwa, Meron Knikman en Primrose Ntumba. Stella Nyanchama Okemwa modereert.

 

Facebook (graag delen aub): https://www.facebook.com/events/321204615540551/

Dit gebeurt via een Zoom-sessie op donderdag 25 juni om 20u (inloggen vanaf 19.45u). 

 

Meer info en inschrijven via https://www.dekoloniseer.be/nl/ook-belgië-dekoloniseren

 

Je ontvangt dan een link om je aan te melden en een link naar het YouTube-kanaal.


 

Praktijktesten Nu!

De Black Lives Matter-beweging zette de voorbije dagen en weken heel wat in beweging. De discussie over de standbeelden van Leopold II heeft ondertussen iedereen wel gevolgd (zie volgend punt). Maar ook het debat over de noodzaak van praktijktesten om discriminatie effectief op te sporen én aan te pakken (niet alleen omwille van racisme, maar ook omwille van armoede, leeftijd, gender, …) heeft een nieuwe adem gekregen.  Op Vlaams niveau leidde dit even tot hoogspanning binnen de meerderheid. Helaas verzandde de discussie opnieuw in een stemming van meerderheid tegen minderheid en werd andermaal een historische kans gemist om discriminatie en racisme écht aan te pakken.

 

Het Platform Praktijktesten Nu, waarvan Hand in Hand lid is, reageerde kort op de bal en stuurde verschillende persberichten. We veroordeelden scherp de laatste ontwikkelingen met onderstaand opiniestuk.

 

http://www.praktijktestennu.be/visie/wie-van-de-waarheid-houdt-is-voor-praktijktesten

 


 

Leopold II onder vuur

Iedereen heeft de discussie over de standbeelden van Leopold II wel gevolgd. Belangrijk hierbij is dat het inwilligen van deze terechte eis niet dient als bliksemafleider om de meer structurele problemen vandaag ten gevolge van het kolonialisme niet aan te pakken. 

Reeds drie (sic!) jaar geleden, in 2017, schreven we hier volgende opinie over, die nog steeds grotendeels geldig is, met die aanvulling dat de kwetsende standbeelden (Leopold II, Coquilhat (zie verder), …) wel degelijk verwijderd moeten worden.

 

https://www.dekoloniseer.be/nl/koloniale-standbeelden-verwijderen-duiden-noodzakelijk-maar-onvoldoende-dekoloniseren-gaat-over-het

 

Onze medewerkster Stella Nyanchama Okemwa actualiseerde dit standpunt maandag laatst  in het Radio 1-programma De wereld van Sofie bij een monument ter ere van Camille Coquilhat. Camille Coquilhat was  de stichter van de Kongolese Weermacht (in de Kongo-Vrijstaat van Leopold II) en als gouverneur-generaal verantwoordelijk voor de implementatie van het gewelddadige beleid op de rubberplantages dat aan miljoenen Kongolezen het leven kostte. In het Koning Albertpark in Antwerpen staat zijn monument.

 

Luister vanaf ca 10u07 (of vanaf minuut 7 in deze herhaling van 2 uur).

https://radioplus.be/?fbclid=IwAR0U6oB-pZ-QORQSSMKCEDChTesdN1sNUGHFnYjkiKswk1agCT094dyJBcQ#/radio1/herbeluister/69c0edd7-af61-11e8-9e22-02b7b76bf47f/65f46f61-afb9-11ea-bd09-02b7b76bf47f/

 

In Gent bleven ze ondertussen niet bij de pakken zitten. Het stadbestuur stuurt Leopold II wandelen op 30 juni én belooft meteen in een opvolgingstraject de komende maanden het structureel racisme aan te pakken in verschillende domeinen van haar lokale bevoegdheden. We volgen dit constructief overleg mee op.

 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/18/gent-haalt-controversieel-standbeeld-leopold-ii-weg/

 


 

Baanbre.e.k.st.ers voor dekolonisering

Ondertussen kan je nog steeds meewerken aan onze educatieve campagne over mensen die in het verleden stappen vooruit hebben gezet in het dekoloniseren en bestrijden van structureel racisme. Ze zijn nog steeds een inspiratiebron voor de baanbre.e.kst.ers van vandaag. 

 

We verlengden deze sensibiliseringscampagne ondertussen tot in het najaar, omdat we ons nu vooral concentreren op het ondersteunen van de BLM-beweging in het effectief bestrijden van structureel racisme. De campagne had oorspronkelijk ook een structureel luik in de diverse centrumsteden, maar we hebben dit ook al moeten uitstellen naar het najaar door de coronacrisis. 

Volgende week donderdag organiseren we een webinar die hierbij aansluit (zie boven).

 

Stemmen kan via baanbrekers.dekoloniseer.be

 


 

 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo