E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 

23 maart  2016

             #Brusselsattack

 
 
 

Beste

 

22 Maart 2016 wereldwaterdag. Nacht van de geschiedenis. De dag na internationale dag tegen racisme en discriminatie. Vanaf nu ook en vooral de dag van tereuraanslagen in Brussel.

Met vele slachtoffers die dit niet verdienen. Met vele familieleden en kennissen met onherstelbaar verlies. Met hen willen we ons medeleven betuigen, met hen willen we solidair zijn. En met allen in de wereld die gelijkaardige gruwel meemaken.

Wat betekent solidariteit in tijden van terreur? Toch niet dat we onszelf dienstbaar maken aan de terroristen die onze samenleving willen ontwrichten en met plezier vanuit hun hiernamaals kijken hoe moslims gestigmatiseerd en verantwoordelijk gesteld worden. Toch niet door onze samenleving zo in te richten dat integratie onmogelijk wordt en dat enkel misprijzen voor onze maatschappij overblijft.

Eerbetoon aan de slachtoffers bestaat erin dat we het draagvlak voor terrorisme aanpakken.  En dat is niet met oorlogstaal en polarisatie.

 

Op de sociale media was dat ook de grondtoon en sterker dan de zure oprispingen en oproepen om de islam met alle zonden te belasten. Jonge moslima's en activisten kregen het echter hard te verduren.

In tegenstelling met bijvoorbeeld de Franse president Hollande zochten de meeste  politici in België niet de polarisatie en riepen ze op om onze vrije en open maatschappij eendrachtig te beschermen.

Die vrije en open maatschappij bestaat echter nog niet voor iedereen. Racisme, uitsluiting en discriminatie vormen geen basis voor wederzijds vertrouwen en samenwerking. Onze maatschappij roemen voor zijn openheid en vrijheden en toch weigeren om praktijktesten in te voeren en het hoofddoekenverbod op te ruimen zijn onverzoenbaar. Verwachten dat sociale cohesie kan bestaan zonder een overheid die erin investeert is een achterhaald verhaal.

 

Naast deze verantwoordelijkheid voor beleidsvoerders kan elkeen deel zijn van de oplossing door telkens (in gesprekken, in de winkel, in de wachtkamer, op de trein, op sociale media, ...) te kiezen voor verbinding en tegen polarisatie. Laat dat ook zien. Ook aantallen zijn hier belangrijk. Vergroot het aantal waar mensen in deze geest samenkomen.

 

Er zijn alvast initiatieven in Antwerpen (vrijdag 25/3 18u), Mechelen (zaterdag 26/3 17u), Gent (vrijdag 25/3 18u)

 

 

#handinhand

Volg ons op Facebook

 

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

 

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo