E-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

 
 

half augustus 2019

Racisme leidt tot extreemrechts

 
 
credit: Banksy

Racisme leidt tot extreemrechts

Extreemrechts terrorisme is terug van nooit weggeweest. We beseffen allen dat we met de aanslagen zoals in El Paso die de krantenkoppen halen slechts het topje van de ijsberg zien. De Duitse inlichtingendiensten rapporteerdenin 2016 1600 extreemrechtse gewelddaden, ongeveer een verdubbeling ten opzichte van het jaarlijks gemiddelde tussen 2010 en 2013. 

 

Anderzijds verbaast het niemand dat extreemrechts uiteindelijk eindigt in geweld. Waar het begint is voor velen minder duidelijk.

 

Het Nederlands Ministerie van Justitie en Veiligheidziet als kern van extreemrechtse formaties dat deze nadruk leggen op het onderscheid tussen het ‘eigene’ en het ‘vreemde’. En "kenmerkend voor extreemrechtse formaties is dat deze afbakening van het ‘eigene’ en het ‘vreemde’ altijd in het hart van de ideologie zit én altijd een etnisch aspect kent."

 

Recent onderzochtmen aan Ugent het extreemrechts gedachtengoed onder Vlaamse jongeren met als conclusie  "Hoe hoger de superioriteitsgevoelens en hoe hoger etnocentrisme, hoe hoger de tolerantie ten aanzien van extreem rechts geweld." en "Superioriteit blijkt het grootste effect te hebben op tolerantie ten aanzien van extreem rechts geweld."

 

Lees verder: hier


 

Van “zwarte” tot “witte” zondag, uitdagingen voor Hand in Hand tegen racisme.

Vrijwilligersdag 5 oktober 2019, Antwerpen, 10u – 13u

Van “zwarte” tot “witte” zondag, uitdagingen voor Hand in Hand tegen racisme.

 

Hand in Hand werd opgericht na de eerste “Zwarte” Zondag op 24 november 1991. Er volgden er nog een aantal. Zwart sloeg op de favoriete kleur van de aanhangers van het historische fascisme, de zogenaamde zwarthemden. Na een periode van neergang, volgde dan een nieuwe “zwarte” zondag op 26 mei. Eigenlijk zouden we dit beter een “witte” zondag noemen, want een overwinning van het “witte superioriteitsdenken” (“white supremacy”). 

 

Er zijn al heel wat (voorbarige?) analyses geweest maar die richten zich vooral op wat politieke partijen zouden moeten doen. Hand in Hand en de antiracistische beweging hebben geen partijpolitieke belangen, hun missie is de strijd tegen racisme. Hoe pakken we die dan aan in deze nieuwe politieke context en wat kan je zelf doen als vrijwilliger of activist?

 

We starten met een panelgesprek over de te volgen strategie tussen Don Moussa Pandzou en Lieven Miguel Kandolo  of “Yaya Na Leki - Grote broer en kleine broer” uit de brievenreeks in De Standaard.

 

Daarna maken we afspraken over concrete acties in 2020. 

 

Wil je mee denken en mee actie voeren? Hou dan aub zaterdag 5 oktober vrij. Voormiddag van 10u tot 13u in De Nieuwe Vrede in de Vredestraat 16-22, 2600 Berchem.

 

Inschrijven via https://www.dekoloniseer.be/nl/inschrijven-vrijwilligersdag-5-oktober-2019 


 

Manifiesta 21 en 22 september 2019

Hand in Hand tegen racisme is ook dit jaar present op Manifiesta in Bredene op 21 en 22 september 2019.

 

Concreet werken we mee aan twee debatten over dekolonisering.

 

1° Zondag om 11u: De opkomst van racisme in Europa en dekolonisering van Afrika. Met grote namen als Juliana Lumumba, Aminata Traore en Saïd Bouamama.

2° Zaterdag vanaf 13u: twee panelgesprekken over dekolonisering in België in de Intal-tent

  • Over de dekolonisering van de publieke ruimte en de teruggave van gestolen culturele voorwerpen, met: BAMKO, Collectif « Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations » (CMCLD), Change asbl, Intal Congo, Juliana Lumumba (o.v.
  • Structurele discriminatie van Afro-descendanten (huisvesting, arbeid, …) en de link met het koloniale verleden, met: Hand in Hand tegen racisme vzw, Change asbl, Intal Congo, PAD Belgium (Modi Tambwe),  Platform 21 maart tegen racisme.

 

We zoeken nog enkele vrijwilligers om mee onze stand op het festival te bemannen. Wie een paar uurtjes wil meewerken (zaterdag of zondag), krijgt een gratis dagticket. Mail naar info@anti-racisme.be. Bij voorbaat dank!

 

Alle info over manifiesta: https://www.manifiesta.be


 

Welke uitdagingen voor de antiracismebeweging en voor Hand in Hand tegen racisme vzw?

Hand in Hand tegen racisme vzw is volop bezig met de uitwerking van haar strategie voor de komende jaren (2021-2025). We houden daarbij graag rekening met de mening van onze sympathisanten.  Daarom willen we aan de lezers van deze Campagnebrief vragen om deel te nemen aan een korte enquête.

 

Heel wat mensen deden dit al na het vorige e-zine, maar we doen hierbij nogmaals een oproep, zodat iedereen de kans krijgt om dit in te vullen.

 

De link naar de enquête vindt u hier: 

 

 https://nl.surveymonkey.com/r/bevraginghandinhand

 

Bij voorbaat dank voor uw medewerking!


 

Verkiezingsuitslag roept om een meer sociale én antiracistische samenleving

Persbericht NAPAR. 

 

Na de verkiezingen verspreidde NAPAR, de coalitie voor een federaal actieplan tegen racisme, waar Hand in Hand lid van is, een persbericht met een analyse en een oproep.

 

De verkiezingen van 26 mei zijn het logische resultaat van langdurige laksheid in de strijd tegen racisme. De hele samenleving heeft baat bij regeerakkoorden die de strijd voor sociale, ecologische en fiscale rechtvaardigheid en tegen structureel racisme als kern bevatten.

 

Het volledige persbericht lees je hier: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/coalitie-voor-interfederaal-actieplan-tegen-racisme-uitslagen-van-26-mei-zijn-logisch-resultaat-van-laksheid-in-strijd-tegen-racisme~a9b17b8d/#comments

 

Voor meer informatie over de Coalitie: http://www.orbitvzw.be/coalitie-interfederaal-actieplan-tegen-racisme/


 

Dekoloniale wandeling in Halle tijdens Open Monumentendag

Familiezoektocht 'Kolonialisme in Halle, van 1492 tot vandaag'

Via een aantrekkelijke stadswandeling ga je op zoek naar sporen van het kolonialisme in Halle. Tijdens deze familiezoektocht wordt een verborgen verleden stap voor stap onthuld. Iedereen kan deelnemen.

Waar

Ontmoetingscentrum Averechts 
Kardinaal Cardijnstraat 3
1500 Halle 

Wanneer

zondag 8 september 2019 van 09:00 tot 17:00

 

https://www.openmonumentendag.be/evenementen/familiezoektocht-kolonialisme-halle-van-1492-tot-vandaag


 

Campagnebrief van eind juni

Campagnebrief

 
 

#handinhand

Volg ons op Facebook

Steun ons

Je kan onze werking steunen door een gift op rekeningnummer BE39 0000 0001 1619 / BPOT BE B1 van Hand in Hand tegen racisme vzw. Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

 
 

Uitschrijven | Inschrijven |
Geen bulk-mail meer ontvangen van Hand in Hand vzw

info@anti-racisme.be

Grote Steenweg 91
2600 Berchem-Antwerpen
Belgiƫ

 

Hand in Hand vzw logo