Bezoek onze nieuwe campagnewebsite van "dekoloniseer de (lokale) samenleving": dekoloniseer.be

Wat bedoelt Hand in Hand met 'dekolonisatie van de geest'?

Wat betekent dekoloniseren voor Hand in Hand? Wat is het verband met onze strijd tegen racisme en discriminatie? Wat willen we lokaal juist bereiken? Wat gaan we wel doen en wat niet?

Hieronder geven we wat toelichting bij het begrip 'dekolonisatie van de geest' zoals wij dat vertalen in onze algemene campagnedoelstellingen. In die zin is het geen afgewerkte of abstracte definitie maar een concreet 'work in progress'.

Om dit toe te lichten, moeten we eerst een stapje terug zetten in de...>>>

De blinde vlek van (onbewuste) westerse superioriteit en idee over minderwaardigheid van andere culturen, groepen, religies ... vinden we ook terug in onze bibliotheken. Ze zijn niet enkel vertegenwoordigers van een verleden dat we achter ons gelaten hebben maar ze zijn ook de getuigen van een hedendaagse manier om de wereld te bekijken met nogal eens westerse ogen. Bibliotheken vinden we terecht onontbeerlijk in een moderne maatschappij. Vele bibliotheken doen veel inspanningen om op relevante manier aanwezig te zijn in de (lokale) samenleving. Bibliotheken zijn de plaatsen waar cultuur zich...>>>
Steeds meer mensen wonen in stedelijke omgevingen en deze steden zijn bij uitstek de plaats waar de diversiteit gestalte krijgt. Dit gaat ook gepaard met conflicten, wat een kenmerk is van elke normale samenleving. Vele steden presenteren zichzelf nog als een homogeen witte christelijke samenleving met referenties naar een heldhaftig verleden waarin westerse superioriteit belangrijk is. Vele steden voeren een cultuurbeleid dat nog uitgaat van een blank cultuurbeleven (een quasi vanzelfsprekende voorkeursbehandeling van de autochtone cultuur, die niet in vraag wordt gesteld) Vele steden voeren...>>>
De leefbaarheidsmonitor van de stad Gent: “In de Leefbaarheidsmonitor werden de personen die discriminatie hebben ondervonden, bevraagd naar de situatie waarin ze gediscrimineerd zijn geworden. Binnen deze groep respondenten is 15,3% gediscrimineerd op school.” Migratie- en integratiemonitor 2015: “In het schooljaar 2013-2014 had 20% respectievelijk 17% van de leerlingen in het gewoon kleuter- en lager onderwijs een niet- Nederlandse thuistaal, in het voltijds gewoon secundair onderwijs is dit 12%. Leerlingen met een vreemde nationaliteit of met een vreemde thuistaal die niet meer...>>>

Als we het hebben over tradities dan krijgen we het geheel moeilijk vervat in een nota. Het gaat immers over wat mensen denken, voelen en doen doorheen de tijd. Voor de ene gaat het over rituelen en voor de andere wordt het eerder spiritueel ingevuld. Men kan het niet loskoppelen van onze geschiedenis, ons verleden, zo ook niet van onze toekomst.

In dat opzicht leek het ons goed om vanuit één of meerdere definitie(s) te vertrekken en proberen we onderstaand een korte situering te doen van waaruit #decolonizemytradition mogelijks kan starten .

Een traditie (Latijn: trádere,...>>>

Positieve verhalen

Football for Peace bracht jongeren met verschillende religieuze overtuigingen samen om een...>>>

Meer dan 400 studenten van de lerarenopleiding aan de UCLL verleggen dit schooljaar hun grenzen...>>>

De prestigieuze rechtenfaculteit van de Amerikaanse universiteit Harvard doet zijn...>>>

Met “945 in beeld” willen we aan mensen op de vlucht de kans geven hun persoonlijke verhaal te vertellen. Aan de hand van interviews vragen we naar het verhaal van hun vlucht maar ook naar hun dromen, hun mooiste herinneringen, hun hobby’s. Zo ontdekken we waarschijnlijk al snel, dat die vreemde niet zo vreemd is en groeit er meer mogelijks meer begrip en verbondenheid.

>>>

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160111_02062258>>>

Nieuws

1. Referendum over de doodstraf

De winst voor de Turkse president...>>>

Wat hebben we geleerd in april?

Rachida Lamrabet en Ilona...>>>
Deportatie op basis van vermoeden.

Maart diende zich aan als een drukke maand...>>>

In 1960 werd 21 maart uitgeroepen tot “Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie”. Het...>>>

Steunbetuigingen voor een campagne van Hand in Hand

kristof

Multicultuur is geen ideologie - sorry Merckel & Sarkozy - het is realiteit. Hoe kan de realiteit nu "mislukken"?

Leki

Leki steunt de campagne

Aaron

"Bekijk de kansen die cultuurverschillen bieden, niet de problemen"

alisalhi

Mijn identiteit is constant in beweging, ik heb meerdere identiteiten, ik heb een Marokkaanse/Berbers achtergrond en ben Marokkaan in mijn herinneringen, maar Europees in mijn cultuur, ik ben Moslim, Belg van nationaliteit. Kortom mijn cultuur is Europees en gemarineerd met Marokkaans/berbers ingrediënten.

Karine

Ik heb mij geschaamd omdat ik een 'product' ben van een multiculturele ontmoeting. Nu weet ik niet wat me toen bezielde. Ik voel me trots. Cultuur opent mijn geest.

Puran en Fariba uit Iran

Wij steunen

annmeskens

Ik beken: ik ben een wereldburger
(en wil niets liever zijn).

Anna-Maria

ik steun

Manou

ik steun

Rebecca uit Liberia

Ik steun

Activiteiten

woensdag, 21 maart, 2018 - 14:00
woensdag, 11 april, 2018 - 14:00 tot maandag, 30 april, 2018 - 18:00
vrijdag, 20 april, 2018 - 10:00 tot zaterdag, 5 mei, 2018 - 22:00
woensdag, 9 mei, 2018 - 09:30

Interessante campagnes die we ondersteunen

ORGANISEER EEN ACTIE

1,3 miljard mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg . Ze hebben geen dokter, apotheker of ziekenhuis in de buurt. Laat staat dat ze die kunnen betalen. Dat is onrechtvaardig. Iedereen verdient toch goede zorgen bij ziekte?

Jij kan gezondheidszorg voor mensen in het Zuiden verbeteren. HOE? Door 11.11.11 te steunen in zijn campagne. Organiseer een Santé-actie en verzamel zoveel mogelijk petities. Of zet een actie op touw om geld in te zamelen voor 11.11.11: van een frisbeetoernooi tot een brunch...>>>

Wist je dat er elk jaar meer dan 700 Palestijnse kinderen getraumatiseerd worden door hun arrestatie en de tijd die ze doorbrengen in Israëlische gevangenissen? ​ Wist je ook dat grote internationale bedrijven dit als een lucratieve business zien?

Dit is helemaal onbegrijpbaar en onaanvaardbaar.

​Toch is het zo. ​ ​Grote bedrijven hebben contracten met het Israëlisch gevangeniswezen en slaan winst uit deze overeenkomsten.>>>

Racisme pak je aan met plannen en middelen, niet alleen met voornemens

Vandaag vijftien jaar geleden beloofde België in het Zuid-Afrikaanse Durban om een interfederaal actieplan tegen discriminatie uit te werken. Politici moeten op federaal, regionaal en lokaal niveau de handen eindelijk in elkaar slaan om deze openstaande schuld in te lossen, schrijven Wouter Van Bellingen , Hakim Benichou en Thomas Peeters

Wie? Directeur Minderhedenforum, woordvoerder Praktijktesten Nu en stafmedewerker Orbit....>>>

Word je ook ziek van de racistische praat die reeds langer maar vooral de recente dagen de sociale media teisteren? Vind je ook dat daarop sterker moet gereageerd worden? Wil je ook dat de overheid meer moet doen om racisme en discriminatie te stoppen?

Laat dit weten en zien door via twitter en facebook een statement te maken.

De Mortierbrigade ontwikkelde in navolging van de "Zonder Haat Straat" een omslag- en

profielfoto "Zonder Haat Praat" die je daarvoor kan gebruiken. (Zie...>>>